Besírt Darfúr miatt üldözik

Szudán hadat üzen annak az országnak, amely kiadja Hágának az elnököt

Kartúm hadat üzen bármely országnak, amely megkísérli letartóztatni vagy kiadni a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC) a háborús bűncselekmények miatt körözött szudáni elnököt.

2009.03.09 13:18MTI

A politikus fenyegetése azután hangzott el, hogy Luis Moreno-Ocampo, az ICC főügyésze azt mondta, Omar Haszan Ahmed el-Besír szudáni elnököt "nem védi mentelmi jog, és letartóztatható, mihelyt belép a nemzetközi légtérbe".

Besír ellen a Dárfúrban elkövetett háborús és emberiesség elleni bűntettek miatt adott ki elfogatóparancsot szerdán az ICC. A nyugat-szudáni térségben dúló polgárháborúnak az ENSZ adatai szerint mostanáig 300 ezer, a szudáni hatóságok szerint tízezer halálos áldozata van, és a harcok miatt 2,7 millióan váltak földönfutóvá. Az as-Sark al-Auszat azt írta, a szudáni kormány határozottan elvetette Washington javaslatát, hogy az idei évben esedékes elnökválasztást Besír nélkül tartsák meg az országban.

A lap diplomáciai forrásokból úgy értesült, hogy Washington azt ígérte, Kartúm beleegyezése esetén erőfeszítéseket tenne annak érdekében, hogy alkalmazzák az ICC alapszabályának 16-ik pontját, amely lehetővé teszi az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy egy évvel elhalassza a hágai bíróság döntéseit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.