Ratko Mladic és Goran Hadzic még szökésben

Karadzic-ügy: a hágai törvényszék addig működik, amíg nem ítélte el az összes vádlottat

A hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) nem szünteti be tevékenységét, amíg nem ítélkezett minden vádlott fölött, beleértve a még szökésben lévő két feltételezett háborús bűnöst, Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnokot és Goran Hadzic egykori horvátországi szerb politikust.

2008.07.25 11:09MTI

Korábban olyan értesülések láttak napvilágot, hogy amennyiben a szerbiai hatóságoknak az év végéig nem sikerül letartóztatniuk a szökevényeket, akkor felettük már csak Szerbiában lehet ítélkezni.

A hágai szóvivő leszögezte, hogy a törvényszék mandátumára megállapított, az ENSZ Biztonsági Tanácsával (BT) egyeztetett határidők - 2008 végéig meg kell hozni az elsőfokú, 2010 végéig pedig a jogerős ítéleteket - kizárólag a már elkezdett eljárásokra vonatkoznak, és nem érintik azokat a feltételezett háborús bűnösöket, akiket később állítottak, vagy állítanak a hágai törvényszék elé.

Nerma Jelacic szerint a törvényszék nem zárhat be, amíg nem ítélkezett minden vádlott fölött. Mindenképpen az BT fogja meghozni a döntést arról, hogy mikor ér véget az NT munkája. Az NT vezetői még a két legutóbbi letartóztatás, Stojan Zupljanin és Radovan Karadzic elfogása előtt elkezdtek egyeztetni a testülettel, hogy meghatározzák azt a módozatot, amely hatályban marad azon eljárások esetében is, amelyekre nem vonatkoznak a korábbi határidők. Nem történhet meg, hogy a törvényszék munkája egy eljárás közepén véget érjen - mondta a szóvivő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.