Szerbia "fényesebb jövő előtt"

Képek! Elfogták Karadzicot - Szarajevóban és Zágrábban örülnek

A szarajevói és zágrábi politikai vezetők örömmel, a szerbiai kormányt és Boris Tadicot méltatva fogadták azt a hírt, hogy egy Belgrád és Batajnica között közlekedő autóbuszon letartóztatták Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt.

Szerbia - Karadzic letartóztatása képgaléria

2008.07.22 11:09MTI

Az ő terhére róják a srebrenicai mészárlás kitervelését és elrendelését. Haris Silajdzic, a boszniai államelnökség soros bosnyák elnöke közölte, hogy Karadzic elfogása után megkönnyebbülnek a boszniai népirtás áldozatainak hozzátartozói. Belgrádi internetes hírportálok szerint Silajdzic méltatta a szerbiai kormányt és Tadicot, amiért volt bátorságuk letartóztatni Karadzicot, de emlékeztetett arra, hogy egy másik vádlott, Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok, Karadzic társa még szökésben van.

Zlatko Lagumdzija, a boszniai Szociáldemokrata Párt elnöke szerint Karadzic letartóztatása azt bizonyítja, hogy "amikor egy állam akar valamit, akkor képes is (azt megcselekedni)". A bosnyák politikus közölte, hogy Karadzic az etnikai sokszínűség megsemmisítésének a jelképe. Azt várja, hogy a hágai vádlott elfogása után Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság (RS) miniszterelnöke lemond a Karadzic által adományozott kitüntetésről. A politikus biztos abban, hogy Szerbia "új lökést kap" az európai uniós tagság felé vezető úton, ezáltal pedig Bosznia is lehetőséget kap arra, hogy Szerbiával együtt tagjelöltté váljon.

Sulejman Tihic, a muzulmán Demokratikus Akciópárt (SDA) elnöke is üdvözölte Karadzic elfogását, a boszniai Szerb Köztársaságot pedig "az ő művének nevezte", utalva a bosnyákok körében ma is elevenen élő meggyőződésre, hogy a boszniai Szerb Köztársaság a Karadzic és Mladic által "levezényelt" népirtás révén jött létre. Tihic szerint a Karadzic elleni jogi eljárás sok kérdésre ad majd választ az 1992-95-ös boszniai háború jellegére, de a vádlott szerepére vonatkozóan is. Tihic nem hitt abban, hogy Karadzicot valaha is elfogják, s azt gyanította, hogy a szökevény Boszniában vagy Montenegróban (ott élt az édesanyja) bujkál, de arra nem gondolt, hogy Szerbiában rejtőzködik.

Zlatko Mehun horvát kormányszóvivő a Jutarnji List című zágrábi napilapnak nyilatkozva közölte: a kabinet örül Karadzic elfogásának, de nem kívánt véleményt mondani arról, hogy a letartóztatás milyen hatással lehet a szerbiai belpolitikai folyamatokra. Andrija Hebrang, a kormányzó Horvát Demokratikus Közösség egyik vezetője szerint Karadzic elfogása reményt ad arra, hogy "Szerbia is felülkerekedik a közelmúlt maradványain és Európa felé fordul".

Miliband: Szerbia "fényesebb jövő előtt"

"Fényesebb jövőhöz" segíti hozzá Szerbiát Radovan Karadzic elfogása - mondta kedden a brit külügyminiszter. Brit lapértesülés szerint külföldi hírszerzők adták az információt Belgrádnak a volt boszniai szerb vezető hollétéről.

David Miliband külügyminiszter a brit kormány első reakciójaként "jó hírnek" nevezte Karadzic kézre kerítését, amely szavai szerint megnyitja az utat Szerbia és az egész térség "fényesebb, európai jövője felé". Richard Holbrooke volt amerikai ENSZ-nagykövet a BBC-nek nyilatkozva "Európa Oszama bin Ladenjének" nevezte Karadzicot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.