Meghallgatták a háborús bűnöst

Karadzic nem nyilatkozott bűnösségéről első hágai meghallgatásán

Megjelent a hágai Nemzetközi Törvényszéken (NT) csütörtökön tartott első meghallgatásán a háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök, aki egyelőre nem emelt kifogást a vádemelés ellen, ám megerősítette, hogy önmaga kívánja ellátni védelmét.

Kardzic múltja és jelenje képgaléria

2008.07.31 19:01MTI

Karadzic a legkiemelkedőbb személyiség a háborús bűnökkel vádolt, őrizetbe vett balkáni vezetők közül azóta, hogy Belgrád 2001-ben kiadta Hágának Slobodan Milosevic egykori szerb és jugoszláv elnököt, aki 2006-ban, perének befejezése előtt elhunyt az NT cellájában. A több mint egy évtizeden át Európa leginkább keresett személyének számító, Szerbia által szerdán a hágai törvényszéknek kiadott, 63 éves Karadzic sötétkék öltönyben és nyakkendőben jelent meg az Alphons Orie holland bíró vezette meghallgatáson.
 
Időközben lenyírta bozontos szakállát és hosszú haját, amellyel kilétét álcázta bujkálásának utolsó szakaszában. Karadzic soványabbnak tűnt, mint a közel százezer halálos áldozattal és 2,2 millió ember elüldözésével járó 1992-1995-ös boszniai háború idején, de magabiztosnak mutatkozott, sőt időnként elmosolyodott. A boszniai szerbek volt vezetője egyedül, ügyvédek nélkül foglalt helyet a vádlottak fülkéjében.
 
A bíró kérdésére közölte, hogy "láthatatlan tanácsadója" van, s úgy döntött, hogy önmaga látja el védelmét. Kérdésre válaszolva hozzátette, hogy lemondott a kirendelt védőügyvéd igénybe vételéről, amit később megtoldott azzal, hogy az egész per folyamán maga kívánja ellátni védelmét. (Ezt korábbi nyilatkozatok már előre jelezték.) Karadzic nem emelt kifogást a vádemelés ellen, és arra sem tartott igényt, hogy az egész vádiratot felolvassák számára. 

A bíró ismertette ugyan Karadziccsal a vádirat összefoglalóját, ám a volt boszniai szerb vezető elhárította az egész vádirat felolvasását, mondván, hogy "ez nem érdekli". Serge Brammertz, a törvényszék főügyésze megígérte, hogy a lehető leggyorsabban beterjeszti az NT-nek a népirtás, háborús és emberiesség elleni bűnöket felsoroló, tizenegy vádpontból álló vádirat felfrissített változatát, az utolsó szövegváltozat ugyanis még 2000-ből származik. 

A volt politikust elsősorban Szarajevó 43 hónapon át tartó, több mint tízezer halálos áldozatot követelő szerb ostroma, valamint a boszniai szerb erők által 1995-ben elfoglalt Srebrenicában lemészárolt közel nyolcezer bosnyák férfi és fiú halála miatt szeretnék felelősségre vonni.

Karadzic közölte, hogy szeretné megkapni és tanulmányozni az új szövegváltozatot, s annak ismeretében, az augusztus 29-re kitűzött újabb meghallgatáson terjeszti elő kifogásait. Amennyiben erről nem nyilatkozik, az NT automatikusan úgy tekinti, hogy ártatlannak vallotta magát. Karadzic a meghallgatás elején az eljárási szabályoknak megfelelően jegyzőkönyvbe mondta nevét, születési helyét és idejét. 

Az őrizetbe vétele idejekor érvényes lakcímét illetően "hivatalos lakcímként" feleségének a kelet-boszniai Paléban lévő háza címét adta meg, "nem hivatalos lakcímként" pedig azt a belgrádi utcát nevezte meg, ahol a szerb hatóságok által július 21-én bejelentett őrizetbe vétele előtt Dragan Dabic álnéven lakott. Karadzic felhánytorgatta, hogy szerinte törvénytelenül vették őrizetbe Belgrádban.
 
Közölte, hogy három napra elrabolták (Karadzic korábban azt állította, hogy nem július 21-én, hanem 18-án fogták el), s számos szabálytalanság övezi hágai kiadatását is. Egyúttal felemlegette a Richard Holbrooke egykori amerikai diplomatával, a boszniai háborút lezáró daytoni békemegállapodás fő kovácsával az egyezmény aláírásakor kötött állítólagos megállapodását. Ennek értelmében Karadzicnak el kell tűnnie "a közéletből, sőt még az irodalmi életből is", "cserébe az Egyesült Államok teljesíti kötelességét". 

A Karadzic család által többször emlegett, a volt politikusnak gyakorlatilag a hágai felelősségre vonás alól mentességet szavatoló állítólagos egyezséget Holbrooke már többször cáfolta. Karadzic közölte azt is, hogy félti az életét, mondván: "ha Holbrooke a halálát kívánja és sajnálja, hogy az NT nem szabhat ki halálbüntetést, szeretné tudni, hogy Holbrooke keze elér-e hozzá". Svetozar Vujacic, Karadzic belgrádi ügyvédje a szerb fővárosban közölte, hogy védence éhségsztrájkot kezd, ha nem engedik meg számára, hogy maga lássa el saját védelmét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.