179-en haltak meg

Magas szintű indiai-pakisztáni találkozó, a mumbai terrortámadások óta először

Hivatalos megbeszélést folytatott egymással az indiai és a pakisztáni külügyi államtitkár - közölte pénteken egy indiai kormánytisztviselő. Ilyen magas szintű találkozó a tavalyi Mumbai (Bombay) elleni terrortámadások óta még nem volt.

2009.02.27 17:33MTI

Sivsankar Menon indiai külügyi államtitkár és pakisztáni partnere, Salman Basir csütörtökön folytatott kétoldalú megbeszélést Colombóban, Sri Lanka fővárosában, régióbeli külügyi vezetők találkozóján. A tárgyaláson nem sikerült jelentős eredményt elérni az indiai-pakisztáni párbeszéd újraindításában.

A dialógust a tavaly novemberi merényletek után szakította meg az indiai fél. A megbeszélésen Basir a folyamat felújítását sürgette, Menon pedig leszögezte, hogy Iszlámábádnak ehhez valamit nyújtania is kell. "Fel kell számolni a Pakisztán területén működő terrorista hálózatot" - idézte az államtitkár szavait egy indiai tévécsatorna.

Tavaly november végén tíz fegyveres intézett támadást Mumbai belvárosában egy ötcsillagos szálloda, egy zsidó közösségi ház és egy forgalmas pályaudvar ellen. A három napig tartó terrorakcióban 179 ember halt meg. Újdelhi szerint a támadók pakisztániak voltak, a pakisztáni területen működő Laskar-i-Taiba radikális csoport szervezte meg az akciót, és ebben a pakisztáni katonai titkosszolgálat is segédkezett.

Iszlámábád az ország lejáratásával vádolta az indiai vezetést, aztán február közepén hivatalosan elismerte: a támadások végrehajtására szervezett összeesküvés valamilyen formában Pakisztán területéről indulhatott ki. A két szomszédos, rivális állam három háborút vívott egymással 1947-es függetlenné válásuk óta. A kilencvenes évek vége óta mindkét ország bevallottan rendelkezik atomfegyverekkel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.