179 ember vesztette életét, Iszlámábád beismer

Részben Pakisztánban készítették elő a mumbai terrortámadást

Iszlámábád elismerte csütörtökön, hogy részben Pakisztánban készítették elő az indiai Mumbai (Bombay) belvárosa ellen intézett múlt novemberi terrortámadást, amelyben 179 ember vesztette életét.

2009.02.12 15:49MTI

India nem sokkal később jelezte: "pozitív" lépésnek tartja a pakisztáni bejelentést. Rehman Malik, a pakisztáni miniszterelnök belügyi tanácsadója tett ilyen értelmű nyilatkozatot iszlámábádi sajtótájékoztatóján. Ez az első eset, hogy egy pakisztáni hivatalos személy elismerte: a támadások végrehajtására szervezett összeesküvés valamilyen formában Pakisztán területéről indulhatott ki.

Újdelhi szerint a terrortámadást végrehajtó tíz fegyveres mindegyike pakisztáni állampolgár (volt), pakisztáni területen készítették elő a támadást, és telefonkapcsolatban álltak Pakisztánban lévő társaikkal a három napig tartó terrorakció alatt. Az indiai kormány a pakisztáni területen működő Laskar-i-Taiba radikális csoportot nevezte meg a támadás szervezőjeként. Újdelhi szerint a szomszédos ország titkosszolgálatának is része volt a terrorakció előkészítésében. A pakisztáni hatóságok az India által átadott információk alapján folytatták le nyomozásukat az ügyben - közölte a támadások ügyében végzett pakisztáni vizsgálatról tartott sajtótájékoztatón a kormányfő belügyi tanácsadója (aki egyben ellátja a belügyminiszteri teendőket is, nem lévén jelenleg belügyminiszteri poszt a pakisztáni kormányban).

Malik arról tájékoztatta a média képviselőit: nyolc gyanúsított ellen indult büntetőeljárás Pakisztánban az üggyel összefüggésben, hatan közülük már a hatóságok őrizetében vannak. Mint elmondta, Pakisztán elnöke és kormányfője is biztosította az indiai kormányt, hogy Iszlámábád kész teljes mértékben együttműködni az indiai hatóságokkal az ügy hátterének felderítésében. Az indiai külügyminisztérium néhány órával később pozitív lépésként értékelte az iszlámábádi bejelentést. A tárca közleményében egyúttal arra kérte a pakisztáni felet, hogy számolja fel a területén működő terrorista hálózatot.

A két szomszédos, rivális állam három háborút vívott egymással 1947-es függetlenné válása óta. A kilencvenes évek vége óta mindkét ország bevallottan rendelkezik atomfegyverekkel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.