Lassan gyógyulnak a lelki sebek

Mumbaiban nem csak a test sérült

Fiatal és idős, gazdag és szegény: mindenkit érintett az indiai várost, Mumbait ért halálos támadássorozat. Ahogyan lassan visszatér az élet a mindennapi kerékvágásba, a pszichiáterek szerint a 172 ember életét követelő véres erőszak által ejtett lelki sebek sokára fognak csak begyógyulni.

2008.12.04 18:08medipress.hu

Dr. Yusuf Abdulla Matcheswalla a tűzvonalból visszatérő katonákhoz hasonlította a polgártársuk automata fegyverek vagy gránátok általi halálát látó mumbai embereket.

Segítettem a 2004-es cunami, földrengések és robbantások után, de ez olyan, mint egy háborús helyzet” – mondta el az orvos az AFP-nek.

Sokan, akik megmenekültek, most súlyos pánikrohamokkal küzdenek” – tette hozzá Matcheswalla, aki három városi kórházban működtet tanácsadó szolgálatot és rendelőt.

Minden kis zajra összerázkódnak és megrémülnek. Nem alszanak, nem esznek, émelyegnek és hánynak.

A legsúlyosabban érintettek között kisgyermekek is vannak, mondta el Matcheswalla kollégája, Dr. Ali Akbar Gabhrani. Sok fiatal csak „virtuálisan”, játékkonzolokon és videojátékokon látott ilyen erőszakot azelőtt, mondta el Gabhrani az AFP-nek. „Most éjjel-nappal ez megy a televízióban és megértik, hogy ilyen a való életben is megtörténhet.”

A háziasszonyokat is sújtja a dolog. Közülük sokan hosszú órákat töltenek egyedül, csak a televíziós szappanoperák társaságában . Múlt hét óta az indiai televízió folyamatosan a támadásokról tudósít. „Egész nap be van kapcsolva a televíziójuk, aggódnak férjeikért, fiaikért és lányaikért, de aggodalmaikat nem tudják megosztani senkivel” – magyarázta Gabhrani.

„Ezért sokan kiszolgáltatottnak érzik magukat.

A múlt szerda délután kezdődött támadásokban csaknem 300 ember sebesült meg. A sérültek a kórházakban lábadoznak, sokan közülük életmentő műtéten estek át és még mindig nyugtatókat kapnak, ők valószínűleg lelki gondokkal is küzdeni fognak, ha magukhoz térnek, modta el Matcheswalla.

Mangala Megharaj, a Sir Jamsetjee Jejeebhoy kórház jógaterapeutája szerint néhányan újraélik a rémálmot a kórházban. „Éjszaka arról álmodnak, hogy valaki lelövi őket, meg ilyesmi. És csak kiabálnak, hogy segítség, segítség!” – nyilatkozta a terapeuta.

Az éjt nappallá téve dolgozó pszichiáterek és tanácsadók szerint a pácienseknél különböző tünetek jelentkeznek, ám aggódnak, hogy ha a betegek nem keresnek segítséget, kifejlődik náluk a poszttraumás stressz-szindróma. Sokan máris félek elhagyni az otthonukat. Mások pánikrohamokban vagy depresszióban szenvednek.

„Szakszerű segítségre van szükségük”
– mondta Matcheswalla. Gabhrani elmondta, hogy az általa négyszemközt kezelt 57 páciens nagy részén tanácsadással lehet segíteni.

Azonban jónéhányuk gyógyszeres terápiát igényel és kettejüket a lelkiállapotuk miatt kórházba kellett küldeni. Matcheswalla szerint a halottakkal, haldoklókkal és sebesültekkel foglalkozó orvosok és mentődolgozók is érintettek. Az orvosok azt állítják, hogy képesek begyógyítani a lelki sebeket.

Egy mobil tanácsadó központot ertveznek felállítani Mumbai főpályaudvarához, a Chhatrapati Shivaji Terminushoz, amelyet fegyveresek támadtak meg. Azonban az orvosok megpróbálják eljuttatni azt az üzenetet az emberekhez, hogy beszélni kell ugyan a negatív érzésekről, de nem szabad hagyni, hogy azok eluralkodjanak rajtunk.

„El kell fogadnunk ezt. Ez volt a helyzet. Ez elmúlt és a félelem is elmúlt” – mondta Gabhrani. „Az embereknek meg kell érteniük, hogy nincsenek egyedül ezekkel az érzésekkel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.