Izrael feladta a fegyvercsempészet megszüntetése

Egyiptom ellenzi az európai hadihajók gázai vizekre küldését

Egyiptom kedden óva intette az európai országokat attól, hogy hadihajókat küldjenek a Gázai övezet partja előtti felésgvizekre, a térségben zajló fegyvercsempészet megakadályozására.

2009.01.27 18:03MTI

Ahmed Abul Geit külügyminiszter leszögezte: "nem fogadjuk el, hogy az európaiak haditengerészeti egységeket vezényeljenek a palesztin területi vizekre olyan feladat elvégzésére, amely Izrael felelőssége". 

Javier Solanának, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai megbízottjának a társaságában jelezte: kérte európai kollégáit arra, hogy értsék meg az arabok és a muzulmánok érzelmeit. Arról igyekezett meggyőzni őket: gondolják át milyen következményekkel járhat a hadihajók felvonultatása a térségben, mert az szerinte a jövőre nézve hatással lehet az európai országok, valamint a palesztinok, az arabok és a muzulmánok között viszonyra. 

Németország, Franciaország és Nagy-Britannia korábban készségét fejezte ki, hogy egyebek mellett haditengerészete bevetésével is bekapcsolódik a Gázai övezetbe irányuló fegyvercsempészet elleni küzdelembe. 

Párizs szombaton jelentette be, hogy egy fregattot küld a Gázai övezet partjai előtti nemzetközi vizekre, de azt is kikötötte: járőröző helikopter-hordozó hadihajója nem hatol be a gázai felségvizekre. Iszmáil Haníje, a Hamász radikális palesztin szervezet kormányának a vezetője kedden bírálta a francia hadihajó megjelenését a térségben úgy vélve, hogy ezzel Párizs a Gázai övezet köré von blokádot erősíti, semmint a palesztinok segítségére sietne. Időközben Kairóba érkezett George Mitchell, az új amerikai elnök közel-keleti különmegbízottja, hogy tárgyalásokat folytasson egyiptomi vezetőkkel a gázai válság megoldásának a lehetőségeiről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.