Újabb holttestek a romok alatt

Gázai offenzíva: Az EU üdvözli, Irán Izrael vereségeként értékeli a gázai tűzszünetet

Az Európai Unió üdvözölte az Izrael részéről egyoldalúan meghirdetett gázai övezeti tűzszünetet, és felszólította a Hamász palesztin radikális szervezetet, hogy tartózkodjon az erőszaktól.

2009.01.18 12:35MTI - Fotó: Sky News

Az Európai Unió üdvözölte az Izrael részéről egyoldalúan meghirdetett gázai övezeti tűzszünetet, és felszólította a Hamász palesztin radikális szervezetet, hogy tartózkodjon az erőszaktól.

Az iráni külügyminiszter viszont Izrael vereségeként értékelte a tűzszünetet, és arra figyelmeztetett, hogy az még nem elég a harcok leállításához. Benita Ferrero-Waldner, az EU külügyi biztosa vasárnap kiadott közleményében hangsúlyozta, hogy feltétlenül szükség volt a tűzszünetre, de az első számú feladat a tartós béke megteremtése.

A biztos azt reméli, hogy hamarosan megnyitják az átlépőket a Gázai övezet határán, és az összes izraeli csapatot kivonják az övezetből.

Egyúttal felszólította a Gázai övezetet ellenőrzés alatt tartó Hamászt: "tartózkodjon mindennemű erőszaktól, hogy véget lehessen vetni a rettenetes emberi szenvedéseknek".

Mindennek lehetővé kell tennie, hogy az EU és más adományozók humanitárius segélyeket szállíthassanak a Gázai övezetbe - tette hozzá.

Japán vasárnap szintén méltatta Izrael döntését, ugyanakkor arra szólította fel az izraeli és a palesztin felet, hogy állapodjanak meg állandó fegyverszünetben.

Nakaszone Hirofumi
japán külügyminiszter sürgette azt is, hogy tegyék meg a megfelelő intézkedéseket a Gázai övezetben a humanitárius helyzet javítására.

Manusehr Mottaki
iráni külügyminiszter azt követelte vasárnap, hogy vonják ki az összes izraeli katonát a Gázai övezetből, mert a tűzszünet önmagában nem elegendő a harcok leállításához.

Mottaki úgy vélte, hogy az izraeli csapatok gázai jelenléte provokáció, és semmi nem garantálja az összecsapások leállítását.

A tűzszünetet a Hamász győzelmének könyvelte el, hozzátéve, hogy az izraeli vezetők a gázai offenzíva leállításával beismerték, hogy kudarcot vallottak céljaik megvalósításában.

Irán a Gázai övezetet ellenőrzés alatt tartó Hamász palesztin radikális szervezet egyik szövetségese és Izrael esküdt ellensége. Teherán azt állítja, hogy nem szállít fegyvereket a Hamásznak, csupán erkölcsi és pénzügyi támogatásban részesíti.

Izrael tavaly december 27-én indította meg eddigi legnagyobb katonai műveletét a Gázai övezet ellen. A három hete tartó háborúban legalább 1245 palesztin vesztette életét, 5300 pedig megsebesült. Izraeli részről tíz katona és három polgári személy halt meg.

Ehud Olmert ügyvezető izraeli miniszterelnök szombat este hirdette meg a közép-európai idő szerint vasárnap 1 órakor életbe lépett egyoldalú tűzszünetet. A Gázai övezetet uraló Hamász azonban a harcok folytatását ígérte.

Kilencvenöt holttestet ástak ki a romok alól

Összesen 95 holttestet találtak vasárnap a Gázai övezet északi részének két településén a romok alatt - közölte a palesztin mentőszolgálat vezetője.

A holttesteket a vasárnap hajnali 2 órától Izrael által egyoldalúan meghirdetett tűzszünet után ásták ki főleg Beit Lahíjában és Dzsabalíjában, abban a két városban, ahol a leghevesebb harcok dúltak az izraeli offenzíva 22 napja alatt.

Gáza város Zejtún negyedében is találtak halottakat. Az áldozatok között gyermekek is vannak, de tucatnyi harcos is.

Az offenzíva során a mentőszolgálat legfrissebb adatai szerint eddig mintegy 1300 palesztint öltek meg, köztük 410 gyermeket és 108 nőt. A sebesültek száma több mint 5300-ra tehető.

Rakéták Szderót városára

Öt rakétát lőttek ki vasárnap reggel a Gázai övezetből a dél-izraeli Szderót városára - közölte egy izraeli katonai szóvivő. Károkról, sérülésekről eddig nem érkezett jelentés.

Nem sokkal később az Iszlám Dzsihád szélsőséges palesztin fegyveres csoport vállalta a rakétatámadásokat.

A helyi idő szerint aznap 2 órától Izrael által egyoldalúan életbe léptetett tűzszünet ellenére összecsapás volt a Gázai övezet északi részén is, ahol Beit Lahíja körzetében palesztin fegyveresek tüzet nyitottak egy izraeli járőrre, az izraeliek harckocsik és helikopterek támogatásával verték vissza a támadást - tette hozzá a szóvivő.

Korábban a közrádió már beszámolt arról, hogy helikopterekről géppuskával lőtték a körzetet. Benjámin Ben Eliezer izraeli infrastruktúra-miniszter, a biztonsági kabinet tagja a katonai rádióban úgy nyilatkozott, hogy minden bizonnyal lesznek "elszigetelt incidensek".

"Legalább 2-3 napra van szükség, hogy a harcok teljesen megszűnjenek és a Hamász megértse, hogy átléptünk egy új forgatókönyvbe"
- mondta a miniszter.

Ugyanakkor Szilvan Salom, a jobboldali ellenzéki Likud egyik vezetője szintén a katonai rádióban elítélte az egyoldalú tűzszünetet, mondván, hogy ezzel Izrael semmit nem ért el abból, ami a december 27-én megindított offenzíva célkitűzése volt.

"Nem múlt el a rakétatámadások fenyegetése, a Hamász továbbra is hozzájut a csempészett fegyverekhez, mert csak Egyiptom ellenőrzi azt, ami a Gázai övezettel való határán történik és láttuk már, hogy milyen az, amikor csak az egyiptomiak munkálkodnak" - mondta Salom, aki egyben azt is szemére vetette az Olmert-kormánynak, hogy továbbra sem szabadították ki a 2006 óta a Gázai övezetben a Hamász által fogva tartott Gilád Salit tizedest.

A gázai offenzíva kezdete óta a jobboldali ellenzék általában tartózkodott a kormány bírálatától "a nemzeti konszenzus nevében".

Lövéseket adtak le izraeli helikopterek vasárnap reggel a Gázai övezet északi részére - jelentette az izraeli közrádió. A rádió élőben közvetítette a géppuskasorozatokat, amelyek a tudósítás szerint Beit Lahíja körzetét érték.

Arról nem szólt, hogy a palesztin lövésekre adott válasz történt-e. Egy izraeli katonai szóvivő nem tudta sem megerősíteni, sem megcáfolni a hírt.

[1/2]next
  1. 1. oldal
  2. Éjjel betartották a tűzszünetet

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.