Illegális bevándorlás

Az EJEB elutasította több migráns rossz elhelyezési körülmények miatti keresetét

A bíróság úgy ítélte meg, hogy a felperesek nem tudtak kielégítő bizonyítékokat felmutatni azzal kapcsolatban, hogy ideiglenes elhelyezési körülményeik valóban embertelenek és megalázóak voltak.

2020.09.10 17:29MTI

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) csütörtökön elutasította tizenhét bevándorló keresetét, akik "embertelen és megalázó" franciaországi elhelyezési körülményeik miatt fordultak a strasbourgi testülethez.

Az ügyben érintett albán, bosnyák és koszovói menedékkérők azért fordultak 2013-ban az EJEB-hez, mert a kelet-franciaországi Metzben több hónapon keresztül parkolóban felállított sátorban szállásolták el őket és családjukat a hatóságok, "közvetlenül a betonon", továbbá azt állították, hogy nem kapták meg a nekik járó pénzügyi és anyagi támogatásokat.

A bíróság úgy ítélte meg, hogy a felperesek nem tudtak kielégítő bizonyítékokat felmutatni azzal kapcsolatban, hogy ideiglenes elhelyezési körülményeik valóban embertelenek és megalázóak voltak. Emellett a felek beszámolói is eltértek a tábor életkörülményeit illetően, különös tekintettel a higiéniára és a biztonságra, valamint a menedékkérők számára biztosított lehetőségekre vonatkozóan.

Az EJEB megállapította továbbá, hogy a "francia hatóságok nem mutattak közönyt a kérelmezők helyzete iránt", és alapvető szükségleteiket - lakhatást, ételt és tisztálkodást - mind kielégítették. Ezenkívül olyan intézkedéseket is hoztak, amelyek a panaszosok életkörülményeinek gyors javulását eredményezték, különös tekintettel az orvosi ellátásra és gyermekeik iskoláztatása. A hatóságok később szociális lakásokba költöztették a kérelmezőket.

Ennek értelmében a testület arra a következtetésre jutott, hogy a kérelmezők panasza "nyilvánvalóan megalapozatlan", így el kell utasítani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.