Állatok

Jegesmedve ölt meg egy kempingezőt a norvégiai Spitzbergákon

Ez volt a hatodik halálos kimenetelű jegesmedve-támadás az elmúlt fél évszázadban.

2020.08.28 16:33MTI

Jegesmedve ölt meg egy kempingezőt a Norvégiához tartozó jeges-tengeri Svalbard-szigeteken (Spitzbergákon), ahol ez volt a hatodik halálos kimenetelű jegesmedve-támadás az elmúlt fél évszázadban.

A tragédia péntekre virradóra, hajnali 4 órakor történt egy kempingben a szigetcsoport székhelye, Longyearbyen közelében.

Az áldozat egy férfi, akinek állampolgársága egyelőre nem ismert - közölték a helyi hatóságok.

Más kempingezők lövéseket adtak le a ragadozóra, amelyet később holtan találtak a longyearbyeni repülőtér parkolójában.

A Norvégia és az Északi-sark között félúton fekvő szigetcsoporton mindenkinek ajánlott a fegyverviselés, aki elhagyja a városokat.

Egy 2015-ös számlálás alkalmával 1000 körülire tették a Spitzbergákon élő jegesmedvék számát, amelyek 1973 óta védett fajnak számítanak.

Ez a hatodik halálos jegesmedve-támadás a sarkkörön túli szigetcsoporton 1971 óta.

Legutóbb 2011-ben történt hasonló haláleset, amikor egy 17 éves brit diák halt meg és négy másik sebesült meg medvetámadásban egy iskolai kirándulás alkalmával.

Szakértők szerint a főleg fókákkal táplálkozó jegesmedvék természetes vadászterületét jelentő jégtáblák olvadása készteti a települések megközelítésére a táplálékot kereső sarkvidéki ragadozókat.

A lakott területek közelében ólálkodó vadállatokat általában visszakergetik a vadonba vagy helikopterrek viszik vissza őket a jégmezőkre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.