Konfliktus

Leendő tudósok és kutatók haltak meg az ukrán gépen

A tudományos élet utánpótlását tizedelte meg az ukrán gép tragédiája.

2020.01.12 07:30ma.hu

Tudós- és kutatócsoportok Kanada-szerte gyászolnak az ukrán tragédia kapcsán, miután a gépen számos egyetemi hallgató utazott. Ez a veszteség komoly hatással van az ország akadémiai közösségére. Az áldozatok nagyon nagy része a téli szünet végén Kanadába visszainduló egyetemi hallgató volt. Az áldozatok között 26 volt kiskorú, közülük 13-an tízévesnél fiatalabbak.

A Boeing 737-800-as típusú gép fedélzetén mindenki életét vesztette, 167 utas és a 9 fős ukrán személyzet, összesen hét ország, köztük Kanada, Svédország, Németország és Nagy-Britannia állampolgárai.

Amellett, hogy ez eleve egy nagy tragédia, a 752-es járaton olyan iráni születésű egyetemi hallgatók ültek, akik kulcsfigurái voltak a tudományos élet utánpótlásának, kifejezetten a tudományok és a mérnöki területeken.

"Hatalmas veszteség érte tudományos közösségünket" - mondta Mehrdad Hariri, a Richmond Hill-i Kanadai Tudományegyetem igazgatója.

Mint ismeretes, senki sem élte túl az ukrán gép tragédiáját. Az utasok közül 138-an tartottak Kanadába, több mint felük közvetlen kapcsolatba hozható a kanadai egyetemmel. A listán nagy számú végzős hallgató van, akik közül sokan már jelentős díjakat és eredményeket szereztek.

Mint ismeretes, több mint 11.400 iráni hallgató tanul Kanadában, és külföldi egyetemeken megjelenő hallgatók között az irániaké a második legnagyobb csoport.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.