Irán egyértelmű jelet adott

A háború megkezdődött... - videó

Vérvörös zászló lobog az egyik mecset felett, jelezve az elkövetkezendő súlyos csatát.

2020.01.04 22:21ma.hu

Irán vérfagyasztó figyelmeztetést adott az Egyesül Államoknak azzal, hogy vörös zászlót emelt a Szent Dóm Jamkaran mecset felett, egy komoly háború eljövetelének jeleként. Annyi szöveg áll rajta: Azok, akik meg akarják torolni Husszein vérét.

Az egész világ feszülten figyeli Irán és az USA minden lépését, miután az amerikai hadsereg Bagdadban végzett Kászim Szulejmáni tábornokkal. Kászim Szulejmáni az egyik legbefolyásosabb ember volt Iránban. Halála valószínűleg soha nem látott veszélyességi szintre emeli az amerikai-iráni konfliktust. Haszan Róháni iráni elnök hangsúlyozta, hogy bosszút áll a világ muszlim közössége a parancsnok és a többi mártír halála miatt. Az Iráni Forradalmi Gárda közleményt is kiadott, ebben bosszúért kiáltott legbefolyásosabb tábornokának halála után.

Brit stratégiai elemzők egybehangzó helyzetértékelései szerint csaknem bizonyos, hogy Irán valamilyen módon megtorolja Kászim Szulejmáni tábornok halálát, de valószínűtlen az Egyesült Államok és Irán közötti totális háború. Megtorlás viszont biztos lesz, és nem valószínű, hogy a további fejlemények a közvetlen régió határain belül maradnak. Tekintettel arra, hogy Iránnak minden földrészen vannak műveleti egységei és szimpatizánsai, a megtorlás bárhol bármilyen formában elképzelhető.

Az amerikai elnök Kászim Szulejmáni likvidálását azzal magyarázta, hogy a tábornok küszöbön álló merényleteket és aljas támadásokat tervezett amerikai katonák és diplomaták ellen, és ő áll a bagdadi amerikai nagykövetség elleni támadás mögött is.

Trump szerint a likvidálást már régen meg kellet volna tenni. Az amerikai kormányzat nem törekszik rendszerváltoztatásra Iránban - jelentette ki, de mint mondta, a világ így sokkal biztonságosabb lett olyan szörnyek nélkül, mint Szulejmáni.

"Ha az amerikaiakat bárhol fenyegetik, akkor kész vagyok megtenni a szükséges lépéseket, és ez különösen Iránra vonatkozik" - mondta Trump.

Az iraki amerikai állampolgárokat felszólították, hogy haladéktalanul hagyják el az országot.

Fawaz Gerges, az LSE nemzetközi kapcsolatok professzora azt állította, hogy Trump elnök nem áll készen Irán megtorlására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.