USA - Irán

Újabb halálos légicsapás Irakban egy síita fegyveres csoport ellen

Hat ember meghalt, három súlyosan megsebesült.

2020.01.04 09:06ma.hu

Légicsapás érte szombat hajnalban az iraki fővárosban, Bagdadban az egyik síita fegyveres csoport járműoszlopát, hat ember meghalt, három súlyosan megsebesült - közölte az iraki hadsereg, valamint a Sky News Arabia arab nyelvű tévécsatorna. Értesülések szerint az al-Hasd as-Saabi (Népi Mozgósítási Erők, PMF) nevű síita fegyveres erő járműveit érte támadás.

Egy másik tévé, az asz-Szumarija pánarab televízió tudni vélte, hogy az amerikai hadsereg a főváros északi részén, a Tadzsi nevű stadion közelében támadt a konvojra azért, hogy megölje a szervezet egyik parancsnokát, akinek nevét nem közölték.

A történtek után nem sokkal azonban a PMF egy közleményben azt tudatta, hogy nem magas rangú vezetőik haladtak a konvojban, hanem a csoporttal kapcsolatban álló egészségügyiek. Egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztviselő pedig arról számolt be, hogy a támadást nem az amerikai hadsereg követte el.

Egy nappal korábban, pénteken egy amerikai légicsapásban a bagdadi nemzetközi repülőtér térségében megölték Kászim Szulejmáni iráni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnokát és Abu Mahdi al-Muhandiszt, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milicistákat tömörítő ernyőszervezet vezetőjét. A támadásban tíz ember vesztette életét, közte a Forradalmi Gárda öt tagja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.