Vége a dubai álomnak

A válság véget vetett a dubai vendégmunkások álmainak

A dubai gazdasági növekedés gyors visszaesése miatt napról napra többen veszítik el állásukat a kis Öböl-menti emirátusban - tudósít a Middle East Online.

2009.01.08 19:24HUMÁN RENT Press

Dubai gazdasági fellendülése több millió munkahelyet teremtett az országban. A gazdasági válság azonban meglepő hirtelenséggel vetett véget a vendégmunkások álmainak. A dubai cégek egymás után jelentenek be nagyarányú elbocsátásokat, hogy csökkentsék működési költségeiket.

A figyelemre méltó ütemű fellendülés, amit elsősorban az építőipar növekedése hajtott, a magas fizetések és az alacsony adók, sokak számára tették vonzóvá az országot. Ma az állam lakóinak többsége külföldi, akiknek jelentős része hamarosan távozni fog, mivel a tartózkodási engedélyt általában a sikeres elhelyezkedéshez kötik Dubaiban. A Nakheel, az egyik legnagyobb építőipari cég eddig 500 dolgozójától vált meg, ami a teljes állomány 15 százaléka.

A vállalat nevéhez számtalan emblematikus beruházás fűződik, köztük a három pálma alakú, és a világtérképet mintázó mesterséges sziget is. Október elején jelentették be legújabb tervüket, azt az egy kilométeres felhőkarcolót, ami – ha megépül – a 818 méter magas Burj Dubait is túlszárnyalja majd. Azonban a pénzügyi válság miatt kérdésessé vált a projekt elindítása. A Nakheel közleményében úgy fogalmaz, hogy „felelősek vagyunk azért, hogy rövid távú üzleti terveinket a pillanatnyi globális pénzügyi helyzethez igazítsuk”.

Márpedig a befektetők és a hitelezők menekülnek a nem is oly rég még szárnyaló Öböl-menti ingatlan-befektetésektől. A Nakheel példáját sokan követték és követik az építőiparban. Így jelentős elbocsátásokat jelentettek be a Damac Properties, az Al-Shafar General Contracting, az Emaar és az Omniyat ingatlanfejlesztő cégeknél is. Pedig az Egyesült Arab Emirátusokban a cégek egészen a közelmúltig gőzerővel toborozták a munkaerőt. Még 2008 első negyedévében is több mint háromszázezer munkavállalói engedélyt adtak ki Dubaiban.

Egy közelmúltban napvilágot látott tanulmány szerint az Emirátusok 6,4 milliós népességéből 5,5 millió külföldi, 3 millióan közülük vendégmunkásként tartózkodnak az államokban. Aki elveszíti munkáját, egy hónapon belül köteles elhagyni a fogadó országot. A jelenleg tapasztalt elbocsátási hullám családok ezreinek hozhatja el az álmok korának végét – fogalmaz a Middle East Online.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.