Csoda

Stockholm külvárosában egy szemeteszsákban találták meg az az ellopott svéd koronaékszereket

Még vizsgálják, valóban a 400 éves ékszereket találták-e meg.

2019.02.06 13:40ma.hu

Valószínűleg megtalálták egy részét a tavaly ellopott koronaékszereknek – jelentette be a svéd rendőrség. Hogy valóban a 400 éves ékszereket találták-e meg egy szemeteszsákban Stockholm külvárosában, azt még vizsgálják - tudósította az Euronews.

A gyanú szerint a koronaékszereket tavaly, július 31-én egy 22 éves férfi lopta el bűntársával a strängnäsi katedrális riasztórendszerrel ellátott zárt vitrinjéből, majd a tettesek motorcsónakkal menekültek el a helyszínről.

"Hogy meglettek az ékszerek az jó hír a katedrálisnak, de mindenekelőtt a svéd társadalomnak. Ezek különleges tárgyak, a történelmünk részei, jó, hogy visszakerülnek. Reméljük, jó állapotban vannak" – reagált a rendőrségi bejelentésre a strängnäsi esperes.

A legújabb fejlemények következtében a szeptemberben letartóztatott vádlott (egy hete kezdődött) folyamatban lévő perének folytatását elnapolták (hogy ezzel is lehetővé tegyék a megtalált tárgyak alapos vizsgálatát).

Az 1550-től 1611-ig uralkodó IX. Károly király és második felesége, Krisztina királyné ellopott koronaékszereinek értékét – kétmilliárd forintnak megfelelő – 65 millió koronára becsülik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.