Megdobálták az államfőt a megemlékezésen

Tojások repültek Iliescu felé a 1989-es forradalom évfordulóján!

Tojással dobálták meg Ion Iliescu volt román államfőt az 1989-es romániai forradalom évfordulója alkalmából rendezett megemlékezéseken - adták hírül hétfőn román tömegtájékoztatási eszközök.

2008.12.22 14:40MTI

Az 1989-es rendszerváltás utáni Románia első államfője, Ion Iliescu az egykori központi bizottság előtti téren rendezett megemlékezésen vett részt, ahol egy 78 éves nyugdíjas fejezte ki tojásokkal elégedetlenségét.

Az egyik szétloccsant tojás kissé összekente a volt államfő kabátját. A nyugdíjast azonnal elvitte a rendőrség, és csendháborítás miatt 200 lejre (50 euróra) büntették. A rendőrök által lefogott tojásdobáló a televíziók kamerái felé azt kiabálta, hogy "nem menekül meg ez a bolsevik Iliescu, aki megölte a gyermekeit".

A volt államfő szerint pusztán egyes emberek "buta gyűlöletének" a megnyilvánulásáról van szó. Iliescu a hétvégén is hasonló kellemetlen incidenseknek volt részese.

A bukaresti hősök temetőjében rendezett koszorúzáson a forradalmárok egy csoportja pénzérméket hajítottak felé, és ki is fütyülték a volt román államfőt. Román hírtelevíziók szerint a résztvevők egy csoportját az dühítette fel, hogy tudomásukra jutott: Iliescu beszédet is akar mondani.

A román államfő posztját 1990-1996 és 2000-2004 között betöltő, 79. évében járó Iliescut a forradalmárok egy része amiatt hibáztatja, hogy a Nicolae Ceausescu (az 1989 decemberében kivégzett kommunista diktátor) elmenekülése után kirobbant fegyveres konfliktusban többen haltak meg, mint amíg az ex-diktátor hatalmon volt.

A forradalmárok azt is a szemére vetik, hogy 1989 után megakadályozta a tettesek felderítését. Romániában csak az idén ítélték el jogerősen Victor Athanasie Stanculescu és Mihai Chitac nyugalmazott tábornokokat, a temesvári forradalom vérbefojtóit, akikre 15-15 év börtönbüntetést szabtak ki. Őket 72 személy meggyilkolása miatt találtak vétkesnek.

Az egész országban csaknem ezren vesztették életüket azokban az időkben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.