Tüntetések

Súlyos a helyzet Nicaraguában, már 15 halott

Legkevesebb 15 ember életét vesztette, és 218-an megsebesültek, mert fegyveresek támadtak a kormányellenes tiltakozókra Nicaraguában.

2018.06.01 10:19MTI

A fővárosban, Managuában, az ország északnyugati és északi részén fekvő Chinandegában és Estelíben és a főváros mellett található Masayában történtek ilyen összecsapások.

Francisco Díaz rendőrfőnök-helyettes a kormányközeli Canal 4 televíziónak azt mondta: 182 civil és 36 rendőrt láttak el lőtt sebekkel a kórházakban. Díaz bűnszervezetek számlájára írta az erőszakot. Daniel Ortega elnök közleményében az ellenzékhez kötődő fegyvereseket tett felelőssé a történtekért.

Ezzel szemben a konfliktusban eddig közvetítő püspöki konferencia szerint a kormányhoz köthető félkatonai szervezetek támadtak a tiltakozó civilekre, és így nem folytatható a párbeszéd, amelyben a római katolikus egyház közvetített eddig a civiltársadalom képviselői és a kormány között.

A nicaraguai hadsereg kategorikusan visszautasította, hogy bármi közük lenne a civilekre támadó félkatonai egységekhez.

Nicaraguában áprilisban kezdődtek tiltakozások a kormány adó- és nyugdíjreformtervei ellen, ám a tiltakozók most már Ortega lemondását követelik. A hivatalos adatok szerint a megmozdulásoknak 39 halálos áldozata volt azóta, ám az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerint a halottak valós száma ennek több mint a kétszerese.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.