Illegális bevándorlás

Kubai migránsok tömegét tartóztatták fel Nicaragua és Costa Rica határán

Több mint ezer kubai bevándorlót feltartóztattak és Costa Ricába akarnak visszatoloncolni a nicaraguai hatóságok, az ügy miatt súlyos vádaskodás alakult ki a két ország vezetése között.

2015.11.16 08:29MTI

Costa Ricába az utóbbi napokban mintegy 1700 kubai érkezett Panama irányából. A migránsok a kommunista szigetországból Közép-Amerikán és Mexikón keresztül az Egyesült Államokba akarnak eljutni.

A Costa Rica-i hatóságok pénteken közölték, hogy hét napra érvényes átmeneti úti okmányokat adnak a kubaiaknak, amire válaszul Nicaragua vezetése helyi idő szerint vasárnap azzal vádolta meg a szomszédos országot, hogy "szándékosan elárasztja migránsokkal" és megsérti szuverenitását, s egyúttal előirányozta, hogy visszatoloncolja a kubai migránsokat Costa Ricába. Erre reagálva Costa Rica külügyminisztere, Manuel González kikelt a Kubával szövetséges szandinisták vezette Nicaragua ellen, amiért az a fegyveres erőket vetette be a migránsok feltartóztatására és őrizetbe vételére. A Costa Rica-i hatóságok közölték, hogy szállással készülnek a visszatoloncolandó kubaiak fogadására.

A kubai migránsok száma az idén jelentősen megugrott a korábbiakhoz képest, miután félelmeik szerint az Egyesült Államok és Kuba között az utóbbi időben tapasztalható diplomácia enyhülés hatására a jövőben egyre nehezebben kaphatnak majd politikai okokra hivatkozva menedékjogot Washingtontól. Emiatt sokan úgy vélik, ez az utolsó esélyük, hogy bevándoroljanak az Egyesült Államokba.

Hivatalos adatok szerint az idén eddig ötször annyi kubai érkezett a mexikói-amerikai határra, mint 2014-ben egész évben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.