Illegális bevándorlás

Sobotka csalódással vette tudomásul Juncker kijelentését

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök csalódással vette tudomásul Jean Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének vasárnapi nyilatkozatát, miszerint a párizsi merényletek nyomán sem kell változtatni az EU menekültpolitikáján.

2015.11.16 06:30MTI

"Csalódással vettem tudomásul Juncker szavait, az Európai Bizottság elnökének reagálását a legutóbbi eseményekre elégtelennek tartom" - mondta Sobotka a közszolgálati cseh televízió egyik vasárnapi vitaműsorában. Úgy vélte: növelni kell a nyomást az érintettekre annak érdekében, hogy megszigorítsák a külső schengeni határ őrzését.

"Európa a migrációs válság kezelésekor eddig nem volt képes súlyának megfelelően hangsúlyozni a biztonság kérdését. Amennyiben nem lesz felújítva a külső schengeni határ biztonságossága, az egyes tagállamok arra kényszerülnek, hogy maguk biztosítsák biztonságukat a saját határaikon" - fejtette ki a cseh kormányfő.

Sürgősen meg kell állapodni Törökországgal annak érdekében, hogy Ankara ellenőrizze az ottani migrációs utakat. Hasonló módon szükséges, hogy megszülessen a megegyezés a szíriai háborús konfliktus befejezéséről - mutatott rá Bohuslav Sobotka.

Újságírói felvetésre válaszolva a kormányfő azt mondta: nem tartja szükségesnek, hogy Csehországban speciális terrorizmus elleni törvényt fogadjanak el.

Szombaton ülést tartott a cseh nemzetbiztonsági tanács is, amely arra az álláspontra helyezkedett, hogy növelni kell a nyomást az Európai Unióra a külső határok védelme érdekében.

Milos Zeman államfő az ülés után kijelentette, hogy az Európai Uniónak a szavakról át kell térnie a tettekre, és ténylegesen meg kell erősítenie a schengeni határok védelmét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.