Megtorlás

Iskolákat zártak be a tálibok Afganisztánban

Iskolákat zárt be a tálib szélsőséges mozgalom az észak-afganisztáni Tahár tartományban az iszlamisták által ellenőrzött területeken, ami több ezer diákra van hatással.

2018.05.25 17:04MTI

A tálibok az iskolabezárásokat megtorlásként l léptették életbe, ugyanis az afgán hírszerzés (NDS) elfogta a mozgalom oktatásért felelős tahári vezetőjét.

A tálibok több afgán tartományban is árnyékkormányzatot működtetnek, az oktatás pedig az egyik kulcsfontosságú terület a nemzetközi támogatású afgán kormánnyal vívott harcban. A kormány Tahár tartományi oktatási hivatalának vezetője, Szamad Abdijar közölte: a tálibok összesen 27 általános és középiskolát zártak be a provincia négy körzetében, ami több mint 11 ezer gyereket érint.

Április elején arról érkeztek jelentések, hogy tálibok mintegy harminc iskolát zártak be a délkelet-afganisztáni Logar tartomány egyik körzetében válaszul egyik parancsnokuk meggyilkolására. Hasonló hírek érkeztek az észak-afganisztáni Kunduzból, ahol a Szabad Európa Rádió tudomása szerint a tartomány 500 oktatási intézményének több mint felében nincs oktatás.

Azóta, hogy március közepén megkezdődött az új oktatási év, a tálibok nem engedték, hogy az ellenőrzésük alatt álló területeken található iskolák kinyissanak - mondta el még áprilisban Gulam Rabbáni tartományi tanácsos.

Rabbáni szerint a szélsőségesek azt akarják elérni, hogy a felügyeletük alatt álló területek oktatási intézményeinek folyósított összegek rajtuk keresztül érjenek célba. A helyzet azt követően fajult el, hogy a helyi kormány úgy döntött: a korrupció felszámolása jegyében bankszámlákon helyezi el az addig készpénzben folyósított fizetéseket és pénzügyi forrásokat.

A dpa rámutatott ugyanakkor, hogy az afgán kormány is zár be iskolákat. A nyugati Faráh tartomány azonos nevű székhelyén 411 oktatási intézmény zárt be az ország oktatási minisztériuma, aminek következtében mintegy 140 ezer diákot fosztottak meg a tanulás lehetőségétől.

Tisztviselők ez utóbbi bezárásokat azzal indokolták, hogy a Ramadán muzulmán böjti hónap végéig tervezett zárva tartás a diákok és oktatók biztonságát hivatott szavatolni. Az afgán oktatási tárca adatai szerint április elején már mintegy 1000 iskola tartott zárva a tálibok és kormányerők közötti fokozódó harci cselekmények miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.