Tűzpárbaj

Rendőrökkel végeztek a tálibok Afganisztánban

Legalább kilenc afgán rendőr életét vesztette és tíz megsebesült a tálibokkal folytatott tűzpárbajban Afganisztán északi részén vasárnapra virradóra.

2018.04.29 15:02MTI

"Szélsőségesek rárontottak több biztonsági ellenőrzőpontra a Badahsán tartománybeli Taskan körzetben szombat éjjel", a biztonsági erők válaszul tüzet nyitottak rájuk - mondta el Szanaullah Rúháni helyi rendőrségi szóvivő. "A harcok még vasárnap is folytatódtak" - tette hozzá.

A biztonsági erők több szélsőségessel végeztek és sokakat megsebesítettek, de az áldozatok pontos száma egyelőre nem ismert.

Az afgán védelmi minisztérium korábban közölte, hogy hat tálib vesztette életét, négy pedig megsebesült a hadsereg Taskan körzetbeli műveleteiben szombaton.

A tálibok szerdán megindították az idei tavaszi offenzívájukat, amelynek célpontjául elsősorban a kabuli kormányt támogató, Afganisztánban állomásozó amerikai erőket jelölték meg. Az al-Kandak (Árokcsata) névre keresztelt offenzíva "főként az amerikai megszállók megtörésére, megölésére és elfogására fog összpontosítani, míg belső támogatóik - az afgán kormány és erői - másodlagosak" - írták a felkelők.

Eközben legalább hat ember - köztük egy gyerek - megsebesült, amikor működésbe lépett egy riksába rejtett, házilag készített robbanószerkezet az ország keleti részén fekvő Dzsalálábád egyik mecseténél vasárnap - mondta el Attaullah Hugjani, Nangarhar tartomány kormányzatának szóvivője. Két ember állapota válságos. A mecsetben ideiglenesen regisztrációs iroda működik a szavazók összeírása érdekében. Afganisztánban októberben parlamenti választásokat tartanak. Egyelőre senki sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként.

Egy afgán nő és két gyerek meghalt, amikor játszadozó gyerekek működésbe hoztak egy aknagránátot a Nangarhar tartománybeli otthonukhoz közeli földeken - tette hozzá Hugjani. A robbanásban további hét gyerek megsebesült. A rendőrség vizsgálja az ügyet. Hugjani azt mondta, hogy az aknagránátot a felkelők lőhették ki előző éjjel.

Afganisztán tele van taposóaknákkal és fel nem robbant lőszerekkel, a konfliktusos évtizedek örökségeivel. Az ENSZ szerint 2017-ben összesen 164 polgári személy vesztette életét hasonló szerkezetek miatt, míg a sebesültek számát 475-re teszi.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.