Terrorizmus

Nyolc román katona sebesült meg a hétfői afganisztáni merényletben

A hétfő reggeli öngyilkos merénylő egy NATO-konvojt próbált felrobbantani, de a robbanásban nem a katonák, hanem egy, közvetlenül a merénylet helyszíne mellett lévő muzulmán vallási iskola 11 diákja veszítette életét.

2018.04.30 23:40MTI

Nyolc román katona sebesült meg abban a pokolgépes merényletben, amelyet hétfő reggel követtek el egy NATO-konvoj ellen Afganisztán déli Kandahár tartományában - közölte a román védelmi minisztérium.

A tárca közlése szerint a sebesültek állapota stabil, nincsenek életveszélyben. A sebesült katonákat a helyszínen ellátták, majd a kandahári katonai kórházba szállították őket. Valamennyien a dél-romániai Campulung Muscel katonai alakulatához tartoznak, és ez év februárjától augusztusáig a kandahári légi támaszpont védelmével és az afgán hadsereg kiképzésével kapcsolatos feladatokat látnak el.

A merénylet után mind Klaus Iohannis román államfő, mind pedig Viorica Dancila miniszterelnök üzenetben fejezte ki együttérzését, és kívánt mielőbbi felépülést a sebesülteknek.

A hétfő reggeli öngyilkos merénylő egy NATO-konvojt próbált felrobbantani, de a robbanásban nem a katonák, hanem egy, közvetlenül a merénylet helyszíne mellett lévő muzulmán vallási iskola 11 diákja veszítette életét.

A Kandahár tartományi rendőrségtől származó korábbi közlés szerint 5 NATO-katona sebesült meg a robbantásban.

A kabuli kormány ellen fegyveres felkelést folytató, radikális muzulmán tálibok szerdán hirdették meg tavaszi hadjáratukat, amelyet - elmondásuk szerint - elsősorban a kormányt támogató, Afganisztánban állomásozó amerikai erők és hírszerző ügynökeik ellen fognak folytatni.

A román hadsereg 625 katonája vesz részt a Resolute Support nevű afganisztáni NATO-misszióban, és további 300 román katona más NATO-, EU-, ENSZ- és EBESZ-missziókban teljesít szolgálatot Románia határain kívül. Az elmúlt évtizedek külföldi misszióiban 29 román katona vesztette életét, és 185-en sebesültek meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.