"30 évig dolgoztak az atomprogramjukon"

Kínában december 8-án tárgyalnak az észak-koreai nukleáris leszerelésről

Kínában december 8-án tartják meg az észak-koreai atomprogramról folyó hatoldalú tárgyalássorozat következő fordulóját - jelentette be az amerikai külügyminiszter vasárnap.

2008.11.24 08:44MTI

Condoleezza Rice a megbeszélések céljának nevezte, hogy megállapodásra jussanak Észak-Korea leszerelési lépéseinek ellenőrzéséről. Rice annak megjóslására nem vállalkozott, hogy sikerrel végződik-e ez a forduló.

"Az észak-koreaiak több mint 30 évig dolgoztak az atomfegyverprogramon. Gondolom, hogy több évbe is beletelik, amíg megoldjuk ezt a problémát" - mondta újságíróknak Rice, úton Limából Washington felé.

A 2003-ban kezdődött multilaterális tárgyalásokon a két Korea, Oroszország, az Egyesült Államok, Kína és Japán vesz részt. A 2005-ben kötött megállapodásban Észak-Korea vállalta, hogy feladja atomprogramját.

A teljes körű együttműködésért cserébe az Egyesült Államok megígérte az Észak-Koreát sújtó szankciók enyhítését, valamint a kommunista ország egymillió tonna nehéz fűtőolajat is kap segélyként. Észak-Korea meg is kezdte atomlétesítményeinek leszerelését, de csak idén nyáron adta át az atomprogramjának minden részletét feltáró listát.

Az Egyesült Államok végül októberben levette Észak-Koreát a terrorizmus támogatásával vádolt országok feketelistájáról, de csak azután, hogy megállapodásra jutottak a lista ellenőrzéséről.

Ez utóbbit hivatalosan is jóvá kell hagyni a hat országból álló csoportnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.