Atombomba előállítását terveznék?

Bush: "megbocsáthatatlan" lenne, ha Irán atomfegyverhez jutna

A jövő nemzedékekkel szemben "megbocsáthatatlan árulás" lenne hagyni Iránt nukleáris fegyverhez jutni - hangsúlyozza George Bush amerikai elnök az izraeli parlament (kneszet) előtt csütörtökön elmondandó beszédében.

2008.05.15 11:00MTI

A brit hírügynökség által előzetesen megszerzett beszédében Bush ismét leszögezi: az Egyesült Államok, Izraellel egyetemben, határozottan ellenzi Teherán nukleáris ambícióit. Bush szerdán érkezett Izraelbe, hogy részt vegyen a zsidó állam létrehozásának 60. évfordulójával kapcsolatos ünnepségeken, és megpróbáljon új lendületet adni az akadozó közel-keleti békefolyamatnak. 

A kneszet előtt elhangzó beszédében nagyon világosan ki akarja fejteni azt a meggyőződését, hogy a demokrácia diadalmaskodhat a szélsőségesség felett a Közel-Keleten, ahol az amerikai elnök a maga "szabadságtervének" megvalósításáért küzd. Bush a nyilvánosságra hozott előzetes szöveg szerint leghevesebben Iránt, Izrael fő térségbeli ellenségét fogja bírálni beszédében. 

"Ha megengedjük a terrorizmus világszerte fő támogatójának, hogy szert tegyen a világ leghalálosabb fegyverére, megbocsáthatatlan árulást követünk el a jövő nemzedékekkel szemben. A béke érdekében a világnak nem szabad megengednie, hogy Iránnak atomfegyvere legyen" - hangsúlyozza majd beszédében az amerikai elnök. Bush nemzetközi kampányt folytat Teherán diplomáciai elszigetelésére annak nukleáris ambíciói miatt. 

Azt hangoztatja, fennáll a veszélye, hogy Irán a nukleáris technológiát atombomba előállítására fogja felhasználni. Teherán azt állítja, hogy atomprogramja kizárólag békés célokat szolgál. Az amerikai elnök azzal is vádolja Iránt, hogy a palesztin szélsőségeseket Izrael elleni erőszakra buzdítja, a síita Hezbollah szervezetet Libanon demokratikusan választott kormányának destabilizálására használja fel, valamint fegyverzi és kiképzi az iraki síita milíciákat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.