Felszámolandó plutónium-program

A G8-országok atomfegyverei teljes leszerelésére szólították fel Észak-Koreát

A világ hét legfejlettebb ipari állama és Oroszország (G8) külügyminiszterei pénteken felszólították Észak-Koreát, hogy mondjon le minden atomfegyverről, és tisztázza az általa korábban elrabolt japán állampolgárok sorsát - jelentette be pénteken Kiotóban a japán külügyminiszter.

2008.06.27 10:35MTI

Komura Maszahiko a nyolcak Japánban rendezett külügyminiszteri értekezlete alkalmából nyilatkozott, azt követően, hogy Észak-Korea előző nap átadta a nukleáris tevékenységéről készített, régóta várt leírást a vele tárgyaló öt másik országnak. Komura fontosnak mondta, hogy aprólékosan ellenőrizzék a leírást, illetve elérjék a nyolcak célját, Észak-Korea atomfegyverprogramjának teljes felszámolását.

Phenjan jelentése csak Észak-Korea felszámolandó plutónium-programjára terjed ki, s nem tartalmaz adatokat az ország feltételezett atomfegyvereiről, sőt arról sem, hogy Phenjan milyen más államoknak adott át nukleáris technológiát vagy eszközöket. Komura hozzátette: a nyolcak külügyminiszterei támogatták Tokiónak azt a követelését, hogy Észak-Korea mihamarabb rendezze a múlt század 70-es és 80-as éveiben általa elrabolt japán állampolgárok sorsát.

Az elrabolt személyeket arra kényszerítették, hogy észak-koreai kémek kiképzésében segédkezzenek. Ez a kérdés is bekerült a tanácskozás közös záróközleményébe az észak-koreai nukleáris programról folyó hatoldalú - az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Japán és a két Korea részvételével zajló - pekingi tárgyalások felgyorsításának igénye mellett.

A G8 külügyminiszterei pénteki nyilatkozatukban felszólították Iránt is, hogy működjön együtt a nemzetközi közösséggel, mindenekelőtt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) vitatott atomprogramja leállítása érdekében. A kommüniké egyúttal azt is követeli Teherántól, hogy "az eddiginél felelősebb és konstruktívabb módon cselekedjen a térségben, különös tekintettel a közel-keleti békefolyamat, valamint az iraki és az afganisztáni stabilitás összefüggéseire". A japán diplomácia vezetője szerint a nyolcak képviselői a tárgyalásokon egyetértésre jutottak abban, hogy Iránnal szemben a párbeszédet és a nyomásgyakorlást egyaránt magában foglaló politikát követnek majd.

A külügyminiszterek elítélték a zimbabwei elnökválasztás egyetlen jelölttel, az eddigi elnök Robert Mugabéval rendezett második fordulóját, valamint az afrikai ország hatóságainak az ellenzékkel szemben megfélemlítő, erőszakos és obstrukciós akcióit. Hangsúlyozták: ezek a cselekedetek lehetetlenné tették, hogy Zimbabwéban szabad, tiszta elnökválasztást tartsanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.