Külső segítség kell a tragédia elkerüléséhez

Humanitárius tragédia fenyegeti Észak-Koreát az élelmiszerhiány miatt

Humanitárius tragédia fenyegeti Észak-Koreát az egyre súlyosbodó élelmiszerhiány miatt - figyelmeztetett az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) szerdán.

2008.04.16 12:09MTI

Az élelmezési helyzet egyre rosszabb, és nagyon valószínű, hogy külső segítség nélkül nem lehet elkerülni a tragédiát - mondta Tony Banbury, a WFP ázsiai igazgatója. A szervezet becslése szerint jelenleg mintegy 6,5 millió ember éhezik a 23 milliós Észak-Koreában, ám ez a szám még növekedhet külső segítség híján. Az élelmiszerhiány hátterében a tavalyi pusztító árvizek és az ugrásszerűen megemelkedett árak állnak. A WFP előrejelzése szerint 2008-ban Phenjannak kétszer akkora hiánnyal kell számolnia, mint az előző évben. 

Az 1990-es évek közepén pusztító éhínség mintegy kétmillió halálos áldozatot követelt Észak-Koreában, és a kommunista ország azóta is külföldi élelmiszersegélyekből tartja el lakosságát. A WFP felszólította Phenjant: tegye lehetővé a segélyszervezetek szabadabb működését az országban annak érdekében, hogy a külföldi adományok valóban eljussanak a rászorulókhoz. 

Az élelmiszerhiányt tovább súlyosbítja, hogy a közelmúltban fagyossá vált a viszony Észak-Korea és déli szomszédja, egyben legjelentősebb segélyezője között. Szöul eddig csekély mértékű ellenőrzés mellett nyújtott segélyeket Észak-Koreának, azonban az új dél-koreai konzervatív kormány a jövőben szigorúbb feltételekhez akarja kötni támogatását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.