Amerikai elnökválasztás

Vizsgálják az FBI több döntését

Az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálatot indít az FBI néhány döntéséről, amelyet James Comey FBI-igazgató az elnökválasztási kampány idején hozott.

2017.01.14 06:30MTI

A tárca főinspektora, Michael Horowitz részletek említése nélkül csütörtökön azt jelentette be, hogy a vizsgálat a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) néhány döntésére, kiváltó okaira és körülményeire kíváncsi.

James Comey tizenegy nappal az elnökválasztás előtt bejelentette, hogy újraindítják a nyomozást Hillary Clinton szerver-botránya ügyében, amelynek lényege az volt, hogy Clinton külügyminiszterként a hivatalos - titkosított adatokat és információkat is tartalmazó - levelezését nemcsak a biztonságos munkahelyi számítógépéről bonyolította le, hanem a magánszerveréről is. Comey akkori bejelentését egyesek úgy értékelték, hogy ezzel jelentősen befolyásolta az elnökválasztás eredményét. Hillary Clinton kampányának vezetői is részben James Comeyt okolták a választási vereségért.

A volt demokrata párti elnökjelölt nevét Horowitz nem említette a vizsgálat megindításának bejelentésekor, de Comey nyilvános megszólalásait igen.

A vizsgálat arra irányul, hogy az FBI betartotta-e a pártatlanság és semlegesség szabályait, avagy James Comey esetleg előre kidolgozott politikai megfontolásokból cselekedett. Ennek jegyében várhatóan átnézik majd Comey tavaly júliusban tartott sajtóértekezletét, amelyen az FBI-igazgató bejelentette, hogy ugyan nem javasol vádemelést a szerverbotrány ügyében, de megjegyezte, hogy Hillary Clinton külügyminiszterként "rendkívül hanyag" volt. Megvizsgálják Comey bejelentését a vizsgálat újraindításáról: az elnökválasztás előtt tizenegy nappal ugyanis az FBI Clinton bizalmas munkatársa, Huma Abedin válófélben lévő férjének számítógépén talált bizalmas külügyi dokumentumokat.

A vizsgálatot Michael Horowitz vezeti, s James Comey már jelezte: teljes mértékben kész együttműködni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.