Sajtó

Őrizetbe vettek Törökországban egy neves oknyomozó újságírót

"Nyilvánosan megalázta a Török Köztársaságot, annak igazságügyi szerveit, a török haderőt, illetve a rendőrséget".

2016.12.29 11:45MTI

Őrizetbe vették a török hatóságok Ahmet Sik neves oknyomozó újságírót csütörtökön Isztambulban - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Siket azzal a gyanúval állították elő, hogy Twitter-üzeneteivel és a Cumhuriyet című ellenzéki lapban közölt írásaival a terrorizmust propagálta, valamint "nyilvánosan megalázta a Török Köztársaságot, annak igazságügyi szerveit, a török haderőt, illetve a rendőrséget".

Siket Az imám hadserege című, készülőben lévő könyve miatt 2011-ben előzetes letartóztatásba helyezték. A tervezet annak az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónoknak a nemzetközi hálózatáról szólt, akit Ankara az idén július 15-ei puccskísérlet kiterveléséért felelőssé tesz. A mozgalmat, amely a hivatalos álláspont értelmében hosszú évek alatt szivárgott be az állami és a magánszférába, Törökország - FETÖ rövidítéssel - terrorszervezetként tartja nyilván. Ankara szerint a folyamatban Gülen médiaérdekeltségeire is támaszkodott. Sik kéziratát a hatóságok lefoglalták, kiadását pedig megtiltották. Az újságírót egy évvel később szabadon engedték.

A New York-i központú Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) adatai alapján Törökországban a hatalomátvételi kísérlet óta legalább 81 újságírót tartanak fogva és több mint 130 sajtóorgánumot bezártak az illegális szervezetekhez fűződő állítólagos kapcsolataik okán. Török ellenzéki pártok és jogvédő szervezetek úgy látják, hogy a kormány ürügyként használja fel az államcsínykísérletet, és nem csak az összeesküvőkkel, valamint azok támogatóival számol le, hanem mindenkivel, aki az övétől eltérő véleményt hangoztat.

Az Anadolu december közepi összesítése alapján öt hónap alatt mintegy 100 ezer emberrel szemben indítottak eljárást Törökországban, közülük nagyjából 40 ezret le is tartóztattak. A széleskörű vizsgálatok a haderőn túl kiemelten érintik a rendőrséget, a csendőrséget, az igazságügyet, az oktatást, az egészségügyet és a sajtót.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.