Merénylet Törökországban

Ankarai merénylet: Putyin és Medvegyev is ott volt a meggyilkolt nagykövet búcsúztatásán

Ankarában Andrej Karlovról nevezik el az orosz nagykövetség utcáját.

2016.12.22 13:18MTI
Fotó: AFP

Vlagyimir Putyin elnök, Dmitrij Medvegyev kormányfő és több más orosz állami vezető is megjelent Andrej Karlov meggyilkolt ankarai orosz nagykövet csütörtöki búcsúztatásán Moszkvában, a külügyminisztérium épületében.

Putyin a katonai díszpompával megrendezett szertartáson kifejezte együttérzését az Oroszország Hőse posztumusz címmel kitüntetett nagykövet özvegyének. Az egyházi gyászceremóniát Kirill, Oroszország pátriárkája vezette a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban.

Az orosz misszióvezetőt a török fővárosban egy fotókiállítás hétfői megnyitóján egy civil ruhás török rendőr lőtte le, televíziós kamerák nyilvánossága előtt. A gyilkos iszlamista és a szíriai Aleppó elleni, az orosz légierő által támogatott offenzívát felemlegető jelszavakat kiabált, mielőtt a török hatóságok végeztek volna vele.

A terrortámadás elkövetőjeként egyes források szerint a Dzsais al-Fatah szíriai iszlamista koalíció jelentkezett, de ezt az érintett szervezet az iszlám szélsőségeseket figyelő SITE amerikai hírportál szerint utóbb cáfolta. Amíg Ankara a gyanút Fethullah Gülen muzulmán hitszónokra terelte, Moszkva óvott az elhamarkodott vádaskodásoktól, és türelemre szólított fel a közösen elindított török-orosz nyomozás befejezéséig.

Az orosz külügyminisztérium terrortámadásnak minősítette a gyilkosságot az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) pedig büntetőeljárást indított az ügyben. Ankarában kedden orosz szakértők kapcsolódtak be a vizsgálatba.

Az orosz és a török vezetés egyaránt a két ország közeledése és az együttes - a Nyugatot egyelőre kizárni látszó - szíriai rendezési kísérlet elleni provokációként értékelte a terrortámadást. A nagykövetgyilkosság másnapján a történtek dacára is megtartották az előre beütemezett orosz-török-iráni kül- és védelmi miniszteri tanácskozást, amelynek középpontjában a terrorelhárítás és Szíria állt.

Ankarában közölték, hogy Andrej Karlovról nevezik el az orosz nagykövetség utcáját, az orosz posta pedig a tervek szerint bélyeget bocsát ki a diplomata emlékére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.