Oroszország

41-re nőtt a rossz minőségű alkohol áldozatainak száma

Negyvenegyre nőtt hétfőre az irkutszki (Szibéria) alkoholmérgezés halálos áldozatainak száma, összesen több mint félszáz személyt szállítottak kórházba.

2016.12.19 15:34MTI
hirdetés

A tragédia nyomán Dmitrij Berdnyikov polgármester rendkívüli állapotot hirdetett ki a városban. A novo-lenyinói lakónegyedben, ahol a legtöbb haláleset történt, a hatóságok munkatársai lakásról lakásra járva figyelmezetik a lakosokat a mérgezés veszélyére, különös tekintettel a legszegényebbekre. Felkeresik a hajléktalanok menedékeit is.

Az áldozatok, többnyire elszegényedett alkoholisták, egy Bojarisnyik (galagonya) elnevezésű, szesztartalmú kozmetikai készítményből fogyasztottak a hétvégén. A vizsgálat megállapította, hogy a fürdő-testápoló szer metilalkoholt és fagyálló folyadékot is tartalmazott. Az áldozatok többségénél azonnal beállt a halál.

A Bojarisnyik és más alkoholtartalmú, nem élelmiszer jellegű termékek árusítását Irkutszkban mind az élelmiszer-, mind a háztartási áruházakban betiltották.

A tragédia miatt a készítmény hét gyártóját és forgalmazóját őrizetbe vették. A hatóságok megállapították, hogy a veszélyes szert több mint 200 helyen árusították Irkutszkban. A készítményből, amelynek címkéjén egyébként feltüntették, hogy kizárólag külső felhasználásra alkalmas, több mint 500 litert lefoglaltak.

A készítményen ugyanakkor az szerepelt, hogy az összetétele 93 százalékban etilalkoholból, illetve galagonya-kivonatból, citromsavból, glicerinből és dietil-ftalátból áll. Sajtóértesülések szerint a testápoló előállítói nem tudtak róla, hogy az általuk a gyártáshoz megrendelt etilalkohol helyett metilalkoholt kaptak.

A címkén feltűntetett szentpétervári gyártó egyébként 2008 óta nem létezik.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök felszólította a belügyminisztériumot, hogy lépjen fel az illegális alkoholkereskedelemmel szemben. Felháborodásának adott hangot, hogy alkoholtartalmú készítményekhez gyógyszerárusító automatából is hozzá lehet jutni. A történtekről Vlagyimir Putyin elnököt is tájékoztatták.

Alekszandr Hloponyin miniszterelnök-helyettes közölte, hogy a kormány már előkészített több, az alkoholtartalmú termékek forgalmára vonatkozó törvénytervezetet. Az jogszabálytervezetek értelmében az alkoholos készítmények eredetét az előállításuk helyétől végig lehet majd követni, megszigorítják a forgalmazásra vonatkozó jogszabályokat, illetve minden alkoholtartalmú terméket egyformán meg fognak adóztatni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.