Terrorizmus

Szíria - Újabb nevekkel bővült az Európai Unió szankciós listája

Az érintettek felelősek a szíriai civil lakosság erőszakos elnyomásáért, a Bassár el-Aszad elnök vezette rezsim kedvezményezettjei vagy támogatói, illetve összeköttetésben állnak ilyen személyekkel.

2016.10.27 14:29MTI

Újabb tíz személy nevét felvették az Európai Uniónak a szíriai polgárháborúval kapcsolatos szankciós listájára - közölte csütörtökön a tagállami kormányokat tömörítő tanács sajtószolgálata.

A tájékoztatás szerint az érintettek felelősek a szíriai civil lakosság erőszakos elnyomásáért, a Bassár el-Aszad elnök vezette rezsim kedvezményezettjei vagy támogatói, illetve összeköttetésben állnak ilyen személyekkel.

A listára felvett újabb személyek között magas rangú katonai tisztségviselők és a rezsimhez kapcsolódó vezető személyiségek is szerepelnek.

Az EU ezzel a határozattal immár 217 természetes és 69 jogi személy ellen tart érvényben büntetőintézkedéseket, amiért közük van a szíriai polgári lakossággal szembeni erőszakhoz és elnyomáshoz. Ez jogi személyek esetén vagyonzárolást, természetes személyek esetén pedig beutazási tilalmat is jelent.

A tanács májusi döntése értelmében 2017 júniusáig hatályban marad a Szíriával szembeni olajembargó, valamint bizonyos befektetésfajták tilalma. A szankciók exportkorlátozásokat is magukban foglalnak.

Az Európai Unió 2014 decemberében elfogadott elvi döntése értelmében a szankciós rendszert mindaddig fenntartják a szíriai kormányzattal szemben, amíg nem hagy fel a polgári lakosság elleni erőszakkal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.