Ukrán válság

Újabb hat hónappal meghosszabbították az Oroszország ellen elrendelt uniós szankciókat

A büntetőintézkedések hatályát 2017. január 31-ig tolta ki az Európai Unió Tanácsa.

2016.07.01 18:58MTI

Újabb hat hónappal meghosszabbította az Európai Unió az Oroszország ellen Ukrajna destabilizálása miatt elrendelt gazdasági szankcióit - közölte pénteken a tagállami kormányokat tömörítő miniszteri tanács sajtószolgálata.

A büntetőintézkedések hatályát 2017. január 31-ig tolta ki az Európai Unió Tanácsa, mivel - mint írták - Moszkva még mindig nem hajtotta végre maradéktalanul az Oroszország, Ukrajna, illetve az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok között létrejött minszki megállapodásba foglaltakat.

Az uniós tagállamok legutóbb tavaly decemberben döntöttek arról, hogy július végéig meghosszabbítják az Ukrajna elleni orosz agressziós cselekmények miatt életbe léptetett gazdasági korlátozásokat.

A német és az osztrák külügyminiszter azon véleményének adott hangot nemrégiben, hogy az Európai Unió szankciós politikája felülvizsgálatra szorul, és a jövőben fokozatosan fel kellene oldani a büntetőintézkedéseket, amennyiben előrelépés történik a minszki megállapodások végrehajtását illetően, az EU azonban továbbra is a megállapodások maradéktalan végrehajtásához köti a szankciók felülvizsgálatát.

Az orosz külügyminisztérium a döntéssel kapcsolatban közölte: a lépés "Brüsszel rövidlátó politikájának folytatása". A közlemény szerint "abszurd dolog" összefüggésbe hozni Oroszországot a kelet-ukrajnai harcok leállításával, illetve a békefolyamat sikertelenségével, mivel Oroszország nem részese a konfliktusnak.

Az Európai Unió 2014 júliusában döntött az ukrajnai konfliktussal összefüggésben arról, hogy szankciókat vezet be Oroszország ellen. Az intézkedések értelmében korlátozzák egyes orosz bankok és vállalatok hozzáférését az európai tőkepiachoz, valamint tiltják a fegyverek és a katonai jellegű végfelhasználásra szánt, egyébként kettős rendeltetésű termékek, továbbá bizonyos energetikai technológia exportját Oroszországba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.