Világgazdaság

Elindult a deficitszankciós eljárás Spanyolország és Portugália ellen

Jóváhagyták a Spanyolország és Portugália elleni deficitszankciós eljárás elindítását az Európai Unió pénzügyminiszterei a Brüsszelben kedden tartott ülésükön.

2016.07.12 15:46MTI

A miniszterek elfogadták az Európai Bizottság előterjesztését, amelynek alapján a két dél-európai ország pénzbüntetéssel és az uniós támogatások felfüggesztésével is sújtható amiatt, hogy nem teljesítették a hiánycsökkentési célokat sem a 2014-es, sem a 2015-ös évben, megsértve a stabilitási és növekedési paktumot.

A pénzügyminiszteri tanács jóváhagyását követően Madridnak és Lisszabonnak tíz napja van arra, hogy előterjessze védekezését, az Európai Bizottság pedig 20 napon belül dönthet a szankciók elrendeléséről, ha a két ország nem tudja bebizonyítani, hogy "rendkívüli gazdasági körülmények" miatt kényszerült a szabályok megszegésére.

A büntetések összege elérheti a bruttó hazai termék (GDP) 0,2 százalékát, de az is elképzelhető hogy nem vetnek ki pénzbüntetést a két országra. Több miniszter is jelezte, hogy a "zéró" büntetés is egy lehetséges változat.

Egy ilyen döntés azt jelezné, hogy Brüsszel nem akarja megbüntetni a két délnyugat-európai országot a Brexittel súlyosbított gazdasági instabilitás időszakában. "Az Európai Bizottság általános célja nem a büntetés, hanem az, hogy arra bátorítsa a tagállamokat, hogy megoldást találjanak a kötelezettségeik betartására" - mondta egy neve elhallgatását kérő uniós tisztségviselő.

Az Európai Bizottság korábban megállapította: Portugália nem teljesítette hiánycsökkentési célját, Spanyolország pedig valószínűleg nem tudja lefaragni a deficitet a megszabott határidőre, a két ország nem tett hatékony lépéseket a helyzet javítására.

A túlzottdeficit-eljárás keretében az Európai Bizottság minden évben meghatározza az elérendő hiánycélt a fokozatos csökkentés jegyében. Portugália és Spanyolország azonban az utóbbi két évben túllépte a megszabott korlátot. A spanyol államháztartás hiánya például tavaly elérte a bruttó hazai termék 5,1 százalékát, jócskán meghaladva a 4,2 százalékos célt. Portugáliának tavaly 2,5 százalékra kellett volna leszorítania a hiányt, de 4,4 százalék lett.

Jeroen Dijsselbloem, az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő testület elnöke közölte, hogy a bizottság valószínűleg elnézőbb álláspontra helyezkedik, ha Spanyolország és Portugália további hiánycsökkentő intézkedéseket foganatosít. Az ügyvezető spanyol kormánynak azonban kicsi a mozgástere az idei hiányt csökkentő lépések megtételére, a portugál kormányzati intézkedéseket pedig nem tartja elégségesnek Brüsszel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.