Állítólag halálra késelte a férfit

Órákra lehet a haláltól a férjgyilkosság miatt elítélt iráni nő

Még ma kivégezhetnek egy 22 éves iráni nőt, aki családjától menekülve, még gyerekfejjel ment hozzá később erőszakossá váló férjéhez, akit aztán állítólag halálra késelt.

2016.10.12 12:08MTI

Az asszony felakasztásáig már csak órák lehetnek hátra - írta az EFE spanyol hírügynökség az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet értesüléseire hivatkozva.

A gyilkossággal vádolt Zeinab Szekaanvand ítéletének végrehajtását egy időre felfüggesztették, mivel a szegény iráni kurd családból származó lány a börtönben újra megházasodott és teherbe esett. Iránban tilos az állapotos nők kivégzése. Szekaanvand a múlt hónapban halott csecsemőt hozott a világra, és akár már szerdán felakaszthatják. Az orvosok szerint a fiatal nő gyermeke két nappal a szülés előtt halhatott meg annak a sokknak a következményeként, amely az anyát érte, miután cellatársát és barátját kivégezték.

Hiába fordult a rendőrséghez a verések miatt

A londoni székhelyű AI tudomása szerint Szekaanvand 15 évesen menekült el konzervatív családjától, hogy hozzámenjen első férjéhez, Hosszein Szarmadihoz. A lány elmondta: akkori felfogása szerint a házasság volt az egyetlen esélye a jobb életre. Az esküvő után azonban férje rendszeresen megalázta és verte. A fiatalasszony többször emelt panaszt a rendőrségen agresszív férjével szemben - hiába. El is vált volna, ha férje engedi neki. Szekaanvand végső kétségbeesésében megpróbált visszatérni szüleihez, akik azonban kitagadták.

Visszavonta a vallomását

A lányt 17 évesen tartóztatták le férje halálra késelésének vádjával, amelyet állítólag beismert. Szekaanvand elmondta, hogy 20 napig tartották fogva a rendőrőrsön, és többször megkínozták. A lány később a bíróságon visszavonta beismerő vallomását, és azt állította, hogy férje fivére követte el a gyilkosságot, aki egyébként több alkalommal megerőszakolta őt. Szekaanvand azt mondta, hogy sógora megígérte: megbocsát neki, ha magára vállalja a gyilkosságot. Az iszlám jog lehetővé teszi, hogy az áldozat családja bocsánatával felmentse a gyilkost a halálos ítélet alól, akinek ebben az esetben kárpótlást kell fizetnie. A kiskorú elkövetők életének megkímélésére egyes esetekben az iráni bíráknak is lehetőségük van.

Jogvédők harcolnak az életéért

Az AI és számos helyi, illetve nemzetközi jogvédő szervezet a pert övező jogi aggályokra hivatkozva azt kérte az iráni hatóságoktól, hogy hagyják meg Szekaanvand életét, és tiltakozásra szólították fel a nemzetközi közösséget.

“Zeinab az intézményesített nőgyűlölet áldozata” – mutatott rá Mahmúd Amiri-Mogadam, az Iráni Emberi Jogok Nemzetközi Szervezetének szóvivője. “Az elégtelen nyomozást és a tisztességtelen pert követően pedig a halálbüntetésre vonatkozó iráni politika áldozata lesz.”

A New York-i székhelyű Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet emlékeztette Iránt, hogy az ENSZ Gyermekjogi Egyezményének aláírójaként köteles eltörölni a kiskorúakra vonatkozó halálbüntetést. Az AI úgy tudja, hogy Iránban legalább 49 kiskorú bűnöző van halálsoron, illetve 2005 és 2016 között minimum 74 olyan embert végeztek ki az iszlám köztársaságban, akik a bűncselekmény elkövetésekor nem töltötték be 18. életévüket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.