Amerikai elnökválasztás

Colin Powell: Trump szégyen, Hillary pedig dölyfös

Rendesen kiosztotta a volt amerikai külügyminiszter a két elnökjelöltet. Egyikőjükre sem szavazna.

2016.09.14 20:36MTI

Colin Powell volt külügyminiszter mindkét elnökjelöltet bírálta, szerinte Donald Trump elnökjelöltsége "nemzeti szégyen", Hillary Clinton pedig "dölyfös".

A Bush-kormányzat volt külügyminisztere szerdán váratlanul került a figyelem középpontjába: magán email-fiókját ugyanis feltörték, és nyilvánosságra hozták néhány levelét, amelyben a jelenlegi elnökjelölteket minősíti. Az elektronikus leveleket névtelenül tették fel a DCLeaks nevű portálra, amelyről sok elemző azt tartja, hogy az orosz hírszerzés működteti. Powell szóvivője megerősítette a CBS televíziónak, hogy a volt miniszter email-fiókját feltörték, elképzelésük sincs róla, hogy ki tehette, és Colin Powell a továbbiakban nem is kívánja kommentálni a megjelent információkat.



A levelek egyikéből - amelyet volt munkatársának írt - kiderül, hogy Powell úgy gondolja, Donald Trump "nemzeti szégyen és nemzetközi pária". A volt miniszter arról is kifejtette véleményét, hogy az úgynevezett "születési mozgalom" - vagyis az a mozgalom, amelynek tagjai megkérdőjelezik, hogy Obama elnök az Egyesült Államokban született - "rasszista". Powell utalt arra, hogy maga Trump is megkérdőjelezte, hogy Barack Obama az Egyesült Államokban született.

Kemény szavakkal minősítette az afroamerikai Powell Trumpnak azt a próbálkozását, hogy magához "édesgesse" az afroamerikai szavazókat. "Nem tud semmit mondani, amivel kilendítheti a fekete szavazókat... Idiótáknak gondol bennünket. Soha nem tudja feledtetni azt, amit Obamával próbált tenni, amikor a születési anyakönyvi kivonata után kutakodott. És az, amit tegnap mondott, hogy négy éven belül övé lesz a fekete szavazatok 95 százaléka, egyszerűen a skizofrén fantázia világába tartozik" -írta egyik volt munkatársának Colin Powell.

A kiszivárogtatott elektronikus levelekből azonban az is kiderül, hogy a politikus élesen bírálta Hillary Clintont, a demokraták elnökjelöltjét is, kivált azt a kampányát, amellyel igazolni próbálja, hogy külügyminisztersége idején miért használta levelezésre a magánszerverét. Az egyik levélben Powell megírta, hgy augusztusban találkozott Hillary Clinton tanácsadóival, hogy megvitassa velük, mit lehetne tenni, hogy az emailek körüli vita nyugvópontra jusson. Egy másik levélben pedig azt írja: "szomorú ügy... HRC (Hillary Rodham Clinton) ezt az egészet két évvel ezelőtt elrendezhette volna, egyszerűen azzal, ha becsületesen elmondja mit csinált, és nem kever bele engem is. Háromszor is megmondtam a munkatársainak, hogy ne próbáljanak meg hazardírozni ezzel" - írta Powell, aki egy másik levelében azt hangsúlyozta, hogy minden, amit Hillary Clinton tesz, "dölyfösséggel teli".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.