Személyi sérülés nem történt

Újabb vandalizmus a francia vasúton

Újabb vonat ütközött a sínekre helyezett vasbetongerendákba Franciaországban - közölte szerdán a francia állami vasúttársaság szóvivője.

2008.11.12 16:14MTI

A baleset kedden este Normandiában, a Caen és Tour közötti szakaszon történt: az ütközés miatt másfél órát Alenconnál veszteglő vonaton negyven utaztak, személyi sérülés nem történt.

A szóvivő szerint egyelőre semmilyen kapcsolat nem állapítható meg a baleset és a hétvégi szabotázsakciók között, amelyek során a magasfeszültségű felsővezetékek megrongálása, illetve sínekre helyezett vasbetongerendák miatt óriási fennakadások voltak a francia vasúthálózaton.

A késések összesen 160 vonatot és utasok ezreit érintette. Az akciók végrehajtásával gyanúsított, az ország több pontján kedden őrizetbe vett 23 és 33 év közötti tíz személy - hat nő és négy férfi - egy ultrabaloldali anarchista csoport tagja, hárman francia-belga kettős állampolgárságúak.

Valamennyien értelmiségi családból származó diákok vagy felsőfokú végzettségűek, de egyikőjük sem dolgozik. Az őrizetbe vett személyek lakásaiban tartott házkutatások során a rendőrök részletes menetrendeket, valamint olyan eszközöket találtak, amelyekkel feltételezhető, hogy a felsővezetékekre elhelyezték az acélvas-darabokat.

A nyomozás során a rendőrök azt is vizsgálják, hogy a gyanúsítottak nem álltak-e kapcsolatban azokkal a német ultrabaloldali csoportokkal, amelyek a múlt hétvégén részt vettek az alsó-szászországi Gorlebenben egy Franciaországból érkező atomhulladék-szállítmány elleni tiltakozó megmozdulásban.

A francia csoport tagjait ugyanis már egy hónapja megfigyelés alatt tartották a titkosszolgálatok, s annak feltételezett vezetőjét, illetve élettársát szombatra virradóra azonosították a szállítmány útvonalán, Párizs közelében azon a környéken, ahol néhány órával később az egyik felsővezeték megrongálását észlelte a francia vasúttársaság.

A talált bizonyítékok ellenére a kiszivárgott információk szerint a rendőrség elképzelhetetlennek tartja, hogy az őrizetbe vett személyek egyedül végre tudták volna hajtani az alapos műszaki felkészültséget igénylő rongálásokat, amelyek életveszélyes kockázatokkal jártak.

Michele Alliot-Marie belügyminiszter külön felhívta a figyelmet arra, hogy az őrizetbe vett személyek között egyetlen vasúti dolgozó sincsen.

Ezt erősítette meg a vasúttársaság vezetősége és szakszervezetei is, amelyek emiatt megkönnyebbülésüket is kifejezték. Ugyanis a legutóbbi vasúti sztrájkok idején a radikálisabb vasutasok szórólapjaikon pontosan ugyanolyan szabotázsakciókra szólítottak fel, amelyekkel most az ultrabalos anarchista csoportot gyanúsítják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.