Európai szinten is korszerű berendezések vannak

A MÁV szerint a magyar vasút biztonsága megfelelő

A MÁV álláspontja szerint a magyar vasút biztonsága megfelelő, a hatóságilag előírt biztonsági ellenőrzéseket rendszeresen elvégzik a pályákon - mondta Mosóczi László, a vasúttársaság általános vezérigazgató-helyettese.

2008.10.13 19:34MTI, Fotó: MTI

Utalt arra, hogy a nemzetközi vasúti ügynökség adatai alapján a magyar vasút biztonsága Európa középmezőnyébe tartozik a szabályozási és biztonsági berendezések rendelkezésre állása alapján. Elmondta: az állomásokon lévő biztosító berendezések, illetve a pályákon meghatározott szakaszonként lévő térközbiztosító berendezések ugyan eltérő technikai színvonalat képviselnek, de mindegyik biztonságos. Kérdésre válaszolva közölte, hogy a 700 állomásból 300-nál európai szinten mérve is korszerű berendezések vannak.

Kérdésre válaszolva Mosóczi László elmondta, hogy a Monorierdőnél történt vonatbaleset okának vizsgálata - több szervezet bevonásával - még tart, annyi biztos, hogy a térközbiztosító berendezés nem működött, a hiba a vasútvonalon történt, nem az állomáson. Hozzátette, hogy a nyáron történt kaposvári baleset vizsgálatát a rendőrség október végéig meghosszabbította.

Szamos Alfonz, a MÁV pályavasúti főigazgatója a pálya műszaki ellenőrzésével kapcsolatban kifejtette, hogy gépekkel mérik a vágányok állapotát, az adatokat kiértékelik és ezek alapján intézkedéseket hoznak. Hozzátette, hogy a MÁV vasúti pályaellenőrzési módszereit más vasúttársaságok is alkalmazzák.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.