Illegális bevándorlás

Migránsokat mentettek az Égei-tengerből

A menekültek egy felfújható gumicsónakon hánykolódtak a viharos tengeren.

2016.08.17 12:07MTI

Ötvenkilenc migránst mentettek meg szerda hajnalban az Égei-tenger déli medencéjében fekvő Kósz görög sziget közelében, a menekültek egy felfújható gumicsónakon hánykolódtak a viharos tengeren - közölte a görög parti őrség szerdán.

A bajba került migránsokat két járőrhajó vette fel a Dodekanészosz szigetcsoporthoz tartozó Kósz közelében.

A hét végén a menekültekkel foglalkozó görög válságstáb Athénban úgy nyilatkozott, hogy az utóbbi napokban megnőtt a Törökországból a görög szigetekre érkező migránsok és menedékkérők száma.

Az égei-tengeri görög szigeteken létesített regisztrációs központokban szombaton 10 462 ember tartózkodott, noha csak 7450 ember elhelyezésére van lehetőség. A zsúfoltságot enyhítendő időközben megkezdték átszállításukat a görög szárazföldre.

Az Európai Unió és Törökország között március 18-án a menekültügyben létrejött megállapodás előtt, februárban naponta átlagosan csaknem kétezren érkeztek Törökországból Görögországba. A megállapodás megkötése után ez a szám jelentősen mérséklődött: az érkezők száma hivatalos adatok szerint napi átlagban áprilisban 121, májusban 55, júniusban 51, júliusban 59 volt. Ezután augusztus 13-áig ismét emelkedett: naponta átlagosan mintegy 100-an érkeztek illegálisan Törökországból az égei-tengeri görög szigetekre.

Brüsszel és Ankara között az utóbbi időben elmérgesedett a viszony: a július 15-én lezajlott sikertelen török puccskísérletet követően Ankara tisztogatási hullámba kezdett, és a halálbüntetés bevezetését is kilátásba helyezte. Az Európai Unió bírálta a lépéseket, és felmerült a török EU-csatlakozási tárgyalások teljes leállítása. Ezt követően Törökország az EU-török alku felmondását helyezte kilátásba.

Jannisz Muzalasz görög bevándorlásügyi miniszter múlt pénteken mindazonáltal úgy nyilatkozott, hogy az illegális bevándorlás enyhe növekedésének ellenére Törökország betartja az EU-val kötött megállapodást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.