Hatalomátvétel

Katonai puccs Törökországban!

A török hadsereg bejelentette, hogy átvette a hatalmat. Törökország teljes területén kijárási tilalmat rendeltek el.

2016.07.15 23:36MTI/ma.hu/M1

Erdogan Skype-on üzent a népnek a CNN műsorvezetőjének mobilján

A török hadsereg lezárta az isztambuli repülőteret, felfüggesztették az összes járatot, a katonák pedig behatoltak az állami televízió épületébe – jelentették a nemzetközi média. A török állami televízió szerint kijárási tilalmat rendeltek el az ország teljes területén.

Az NTV török hírtelevízió jelentése szerint korábban mindkét isztambuli hidat lezárták a forgalom előtt. A világhálón közzétett felvételek arról tanúskodnak, hogy katonák és katonai teherautók lepték el az átkelőkre vezető utakat. Legfrissebb híreik szerint a török katonai főparancsnokságon túszokat ejtettek a puccsisták, a CNN Türk tévé szerint köztük van a vezérkari főnök is.

Szemtanúk eközben arról számoltak be, hogy Ankarában fegyverropogást lehetett hallani, valamint katonai gépek és helikopterek szálltak el a főváros felett.

Az orosz RIA Novosztyi közlése szerint egy helikopter tüzet nyitott a török hírszerzés épületére Ankarában.

A kormányközeli Anatolia hírügynökség “hitelt érdemlő forrásokra” hivatkozva jelentette: a vezérkari főnököt, Hulusi Akar tábornokot túszként tartja fogva a katonák egy csoportja, amely – mint a jelentés fogalmaz – “felkelést kísérelt meg”.

Az isztambuli rendőrparancsnokságon fegyverropogásról számoltak be a tudósítók.

A CNN Türk televízió szerint Recep Tayyip Erdogan államfő “biztonságban van”. Az elnöki hivatal forrásaira hivatkozva a Gardian brit lap szerint Erdogan azt mondta: “a török demokrácia elleni támadásról van szó. A hadseregen belül egy csoport megpróbálta megdönteni a demokratikusan megválasztott kormányt”.

Hivatalos

A török hadsereg közleményt adott ki péntek este, amelyben bejelentette, hogy átvette a hatalmat “a demokratikus rend megőrzésének és az emberi jogok védelmének érdekében”.

Binali Yildirim török kormányfő péntek este közölte: katonai puccskísérletet hajtott végre a hadsereg egy frakciója Törökországban, de a demokrácia győzedelmeskedni fog. A miniszterelnök bejelentette: mozgósították a biztonsági erőket, hogy “megtegyék azt, ami szükséges”. Az NTV török hírtelevízió által sugárzott beszédében leszögezte: “a parancsnoki láncon kívül” hajtották végre a törvényellenes akciót. Yildirim hangsúlyozta: “a nép által megválasztott kormány hivatalban marad. Ez a kormány akkor távozik, amikor az emberek így döntenek.”

Binali Yildirim miniszterelnök később a Hurriyet Daily News című lap internetes honlapjának adott nyilatkozatában úgy fogalmazott: “erőink az erővel szemben erőt alkalmaznak majd”.

A tájékoztatási eszközök szerint a puccsista katonák nyilatkozatot juttattak el e-mailben a törökországi médiaszerveknek, s abban jelezték, hogy a jövőben fenn akarják tartani az ország eddig érvényben lévő külkapcsolatait. A híradások megállapítják, hogy ennek az üzenetnek a hitelességét egyelőre nem lehet megállapítani.

Erdogan "biztonságban van"

Törökországban az államfő és a kormány kezében maradt a hatalom – jelentette ki egy elnökségi forrás, hozzátéve, hogy a politikai vezetés nem fog eltűrni egyetlen kísérletet sem a demokrácia aláásására. Megerősítették azt is, hogy Recep Tayyip Erdogan államfő biztonságban van.

Egeresi Zoltán Törökország-szakértő az M1-en kifejtette, hogy az elmúlt időszakban több jelenség is gyengítette az államot és vezetését; példaként említette a számos terrortámadást Törökország területén, valamint azt a feszültséget, amit Recep Tagip Erdogan elnök hatalmának koncentrációja okozott a hadsereg erejének gyengítése révén.

Karas Dávid, Isztambulban élő politológus meglepetésnek nevezte az eseményeket, és megerősítette, hogy fegyverropogást hallani a városban.

Földi László biztonságpolitikai szakértő azt emelte ki: a helyzetet bonyolítja, hogy Törökország a NATO tagja, és az Egyesült Államokkal együtt a katonai szövetség erejének 90 százalékát adja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.