Terror

Törökországi merénylet: kómában van egy hétéves gyerek

Fiatal, nászutas párok is voltak az Atatürk Repülőtéren, mikor a terroristák végrehajtották a merényleteket, de sokan a Ramadan miatt tartottak haza családjukhoz. Egy hétéves fiú fejét repesz találta el, jelenleg kómában van.

2016.06.30 09:45ma.hu

Több fiatal pár is ott volt tossz időben és rossz helyen a kedd esti törökországi terrortámadás idején, voltak, akik éppen nászútra készültek, de sokan a Ramadan miatt tértek haza családjukhoz. Az M1 Híradóban az hangzott el, hogy a 7 éves fiú nagynénje elé ment ki a reptérre.

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő az M1 híradójában rámutatott: az Atatürk Repülőtérnek évi 61 milliós forgalma van, ez a világon a 11-dik legnagyobb reptér. Mint mondta, a terroristák az időpontot is úgy választották ki, hogy sokan legyenek a helyszínen – a nagy meleg miatt többen inkább az esti órákban utaznak.
 
A szakértő arról beszélt, hogy az Iszlám Állam már a téli hónapokban jelezte, hogy a nyári időszak alatt intenzíven fogja támadni Törökországot, mivel az a céljuk, hogy minél kevesebb turista utazzon oda.

Az elmúlt egy évben egymást követték a terrortámadások Törökországban. A merényleteket célpontja több alkalommal a két nagyváros valamelyike, vagyis Ankara, illetve Isztambul volt.

Januárban a történelmi városrészben robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő. 13 halott volt, köztük 12 német turista. Az Iszlám Állam vállalta magára ezt a merényletet.

Két hónappal később újabb öngyilkos merényletet követett el az Iszlám Állam egyik tagja. Ezúttal a város európai részén egy sétálóutcában. Öten haltak meg, köztük három izraeli.

Legutóbb június 7-én volt merénylet a magyar turisták által is kedvelt nagyvárosban. Rendőrségi járművek mellett robbantottak. 11 ember meghalt: hét rendőr és négy civil. Ezt vélhetően kurd szélsőségesek követték el. Magyarok is laktak egy közeli szállodában, de nem esett bajuk.

A kedd esti támadás célpontja az Atatürk Repülőtér volt, öngyilkos merénylők támadták meg az ottlévőket. Mintegy 42 áldozatról szólnak a legfrissebb hírek, de félő, hogy ez még nem a végleges adat.

70 halálos áldozatot követeltek a támadások fél év leforgása alatt, így nem csoda, hogy töredékére csökkent a török turizmus az elmúlt évi szinthez képest: jelenleg az 1994-es szinten áll a Törökországba látogató turisták száma.

Rengetegen mondják le már előre befizetett útjaikat, leginkább németek, franciák, britek – húzta alá a szakértő, kiemelve, hogy e tendencia valószínűleg folytatódni fog, ez pedig különösen érzékenyen érinti azokat, akik a turizmusból élnek, például a török riviérán – húzta alá Georg Spöttle.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.