Diplomácia

Törökország és Izrael normalizálta kapcsolatait

Megállapodásra jutottak a Gázai övezetet érintő izraeli blokád enyhítésében is.

2016.06.27 13:37MTI

Törökország és Izrael normalizálta kétoldalú kapcsolatait - jelentette be Binali Yildirim török miniszterelnök hétfőn Ankarában.

A kormányfő szerint ennek keretében megállapodásra jutottak a Gázai övezetet érintő izraeli blokád enyhítésében is.

A miniszterelnök kifejtette: a vonatkozó szerződést a felek kedden írják alá. A normalizálás első lépéseként mindkét ország ismét nagyköveteket jelöl ki. Az első török hajó jövő pénteken 10 ezer tonna segélyszállítmányt visz majd az izraeli Asdód kikötőjén keresztül Gázába.

A két ország kapcsolatai megszakadtak, miután az izraeli haditengerészet megölt tíz török állampolgárságú, palesztinokat támogató aktivistát, akik 2010-ben a blokád alá vont Gázai-övezetbe akartak hajózni. Az incidenst követően Ankara és Jeruzsálem jóval alacsonyabb szintre helyezte diplomáciai és biztonsági kapcsolatait.

Várható, hogy a kapcsolatok normalizálásáról a Rómában tartózkodó Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök is hivatalos bejelentést tesz,

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.