Le akarják állíttatni a reformot

Az egészségügyi miniszter távozását követeli a Cseh Orvosi Kamara

Tomás Julínek cseh egészségügyi miniszter távozását és az egészségügyi reform leállítását követeli a Cseh Orvosi Kamara, amely a hétvégén tartotta meg országos közgyűlését Prágában.

2008.11.09 12:00MTI

Tomás Julínek cseh egészségügyi miniszter távozását és az egészségügyi reform leállítását követeli a Cseh Orvosi Kamara, amely a hétvégén tartotta meg országos közgyűlését Prágában.

"A Cseh Orvosi Kamara változást követel az egészségügyi minisztérium élén. A miniszter ugyanis forradalmi változásokat és nem reformokat akar megvalósítani, mégpedig úgy, hogy azokat az orvosi kamarával nem vitatja meg. Ez a gyakorlat országunk (Csehország) totalitárius múltjához tartozik" - áll a közgyűlés által vasárnap elfogadott határozatban.

A közgyűlés első napján, szombaton Julínek is megjelent a tanácskozáson, de miután összetűzésbe keveredett az orvosokkal és az általa bevezetett, illetve megtervezett reformokat éles bírálatok érték, a miniszter tiltakozásul elhagyta a helyszínt.

A szakmai szervezetnek különösen az nem tetszik, hogy a reform második szakaszában magánkézbe adnák az országban működő kilenc egészségbiztosítót és a jövőbeni egyetemi kórházakat részvénytársaságként működtetnék.

A kamara úgy véli, hogy az egészségügyből nem szabad kizárólag üzletet csinálni, hanem azt szakmailag kell megszervezni és felügyelni.

Az orvosi kamara ugyanakkor felszólította a kormányt és a parlamentet, hogy vizsgálják felül az egészségügyi szakmai szervezetek jelenlegi státuszát, hogy az összhangban legyen az Európai Unió más országaiban működő hasonló szervezetek jogállásával.

Csehországban az egészségügyi reform első szakasza keretében idén januárban bevezették a 30 koronás orvosi vizitdíjakat és a receptilletéket, a 60 koronás kórházi napidíjat, s 90 koronát kell fizetni a mentőszolgálatok illetve az éjjeli-hétvégi ügyeletek igénybevételéért.

A reform második szakaszának intézkedéseivel jelenleg a kormány foglalkozik. Az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt bejelentette: amennyiben megnyeri a következő, 2010-ben esedékes képviselőházi választást, a sok vitát kiváltó illetékeket eltörli.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.