EU-csúcs

Donald Tusk: nincs "á la carte" választható egységes piaci részvétel

Az uniós egységes piachoz való hozzáférés feltétele, hogy Londonnak a személyek mozgásának szabadságát is el kell fogadnia.

2016.06.29 16:24MTI

Nincs "á la carte" választható egységes piaci részvétel az Európai Unióból történő kilépésről népszavazáson döntő Nagy-Britannia esetében sem - szögezte le Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az unió 27 másik tagállama vezetőinek szerdai informális brüsszeli megbeszélései után.

A csúcstalálkozó zárónyilatkozatában foglaltakat ismertetve elmondta, hogy a 27 tagállam vezetői egyetértettek abban, hogy az uniós egységes piachoz való hozzáférés feltétele, hogy Londonnak a személyek mozgásának szabadságát is el kell fogadnia.

Tusk kifejtette: ha megmarad a tőke és az áruk szabad mozgása, a szolgáltatások szabadsága, akkor a személyek szabad mozgásának sem szabad elmaradnia.

Elmondta, hogy a huszonhetek szeptember 16-án Pozsonyban folytatják a brit kilépésről szóló magas szintű tárgyalásokat. "A kilépésről és részleteiről csak az után kezdhetünk megbeszélést, ha az Egyesült Királyság elindította a Lisszaboni Szerződés tagországok kilépését szabályozó, 50. cikkében foglalt folyamatot" - tájékoztatott Tusk.

Elmondása szerint a huszonhetek vezetői egyetértettek abban, hogy az Európai Uniónak reformokra van szüksége, ami elsősorban a folyamatban lévő intézkedések felgyorsítását jelenti. Hozzátette: a 27 tagállam vezetői teljes mértékben elkötelezettek az uniós egysége, az összetartás és a közös munka mellett, és elkezdték az Európai Unió jövőjéről való közös gondolkodást és a jövőbe mutató stratégiai tervek előkészítését - mondta.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón kijelentette: Skócia elnyerte a jogot arra, hogy meghallgassa Brüsszel, ugyanakkor az uniónak nincs szándéka beavatkozni a brit belpolitikai folyamatokba.

Elmondta, hogy a 27 tagállami vezető egyetértett abban, hogy semmilyen kétoldalú egyeztetés nem ajánlott addig, amíg London nem jelentette be kilépési szándékát.

"Nincs tárgyalás bejelentés nélkül" - hangsúlyozta.

Az unióból való kilépés megszavazásával záruló június 23-i brit referendum új helyzetet teremetett az Európai Unió számára, de az unió elkötelezett a megkezdett közös munka mellett, hogy megoldásokat találjon a problémákra - mondta Juncker, hozzáfűzve, hogy az Egyesült Királysággal kötött szerződések egyelőre nem változnak, beleértve a katonai és védelmi egyezményeket is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.