EU-csúcs-Brexit

Orbán: a bevándorlásra adott elégtelen válasz döntő szerepet játszott a britek döntésében

A magyar miniszterelnök azon véleményének adott hangot, hogy komoly problémákat okozhat az Európai Unióban, ha nem teszünk lépéseket annak érdekében, hogy a migráció kérdése ne keveredjen össze az uniós tagság kérdésével.

2016.06.29 16:07MTI
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A bevándorlás és a migráció kérdésére adott elégtelen válasz döntő szerepet játszott abban, hogy a kilépés támogatói kerültek többségbe az Egyesült Királyság európai uniós tagságáról kiírt népszavazáson - közölte Orbán Viktor az unióban bennmaradó tagállamok állam- és kormányfőinek szerdai brüsszeli tanácskozását követően.

A magyar miniszterelnök azon véleményének adott hangot, hogy komoly problémákat okozhat az Európai Unióban, ha nem teszünk lépéseket annak érdekében, hogy a migráció kérdése ne keveredjen össze az uniós tagság kérdésével.

Kijelentette, arra kell törekedni, hogy az emberek valamilyen garanciát kapjanak arra, hogy meghallják a hangjukat Brüsszelben. Fontos, hogy sikerüljön kialakítani olyan uniós migrációs politikát, amely megfelel az emberek igényeinek és nem teszi elkerülhetetlenné, hogy azzal szemben akár az EU-tagságot is kockáztatva lépjenek fel.

Mint mondta, el kell választani egymástól az uniós tagság és a migráció kérdését. "Azért kell küzdenünk, hogy bebizonyítsuk az embereknek, lehetséges a magyar nemzeti érdekeknek megfelelő európai migrációs politikát kialakítani" - hangsúlyozta.

"Ez egy hosszú küzdelem eredménye lesz majd itt Brüsszelben, amihez nekünk, nekem személyesen erős mandátumra lesz szükségem, amely népszavazás nélkül nem garantálható" - tette hozzá.

Sajtótájékoztatóján a magyar miniszterelnök hangsúlyozta, semmi értelme sürgetni a briteket, hogy megindítsák a szigetország EU-tagságának megszüntetését célzó eljárást, annak megtörténtéig azonban még háttértárgyalásokat sem szabad kezdeni. Hozzátette, a kiválási folyamat lezárultáig minden úgy marad, ahogyan most van.

A kormányfő arról számolt be, hogy az uniós csúcsvezetők egyetértettek benne, hogy az egységes belső piachoz való hozzáférésért cserébe az Egyesült Királyságnak a kilépése után is tiszteletben kell majd tartania az Európai Uniónak a javak, a szolgáltatások, a tőke és az emberek szabad áramlásáról szóló négy szabadságelvét.

Az Egyesült Királyság uniós tagságát elutasító, múlt csütörtöki népszavazás nyomán vissza kell térni ahhoz a gondolathoz, hogy az Európai Unió alapját a tagállamok adják, nem pedig az uniós intézmények - hangoztatta Orbán Viktor, kiemelve, hogy az unió demokratikus jellegét csak a tagállamokon keresztül lehet megerősíteni.

"Nem szabad fordítva ülni a lóra. Az EU nem Brüsszelben van, hanem huszonhét - most még huszonnyolc - fővárosban" - fogalmazott Orbán a szerdai informális ülést követően.

Újságírói kérdésre válaszolva ugyanakkor leszögezte, a magyar kormány egyes híresztelésekkel ellentétben nem követeli az Európai Bizottság elnökének lemondását. Mint mondta, a "legkevésbé sem lenne lovagias" egy ilyen helyzetben rátámadni a bizottság vagy uniós intézmények vezetőire.

Elmondta továbbá, hogy érzelmileg felfokozott volt a hangulat az uniós csúcsvezetők huszonnyolcas körű keddi találkozóján, amelyen a brit kormányfő ismertette a nagy-britanniai helyzetet.

Az Egyesült Királyság az elmúlt években jó szövetségese volt Magyarországnak, a legtöbb kérdésben az EU-n belül is képesek voltunk megegyezésre jutni - tette hozzá Orbán Viktor.

Nagy-Britanniában csütörtökön tartottak népszavazást arról, hogy a szigetország továbbra is az Európai Unió tagja maradjon-e. A hivatalos végeredmény szerint a szavazáson részt vett brit választók 52 százaléka szavazott a kilépésre, 48 százaléka pedig a bennmaradásra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.