Brexit

Jaroslaw Kaczynski: új európai alapszerződésre van szükség

A Brexitre adandó pozitív válasz az lenne, ha megreformálnák az Európai Uniót.

2016.06.24 15:04MTI

Jaroslaw Kaczynski, a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke, hozzátette: új európai alapszerződés kidolgozására van szükség.

A PiS elnöke szerint az EU-ban szükséges reformok bevezetése - mely sokéves folyamat lenne - "egyfajta ajánlatot jelenthetne az Egyesült Királyság számára is".

A reformok után az uniós intézmények "nem önkényes módon működnének", újradefiniálnák az EU és a nemzetállamok közötti hatáskörmegosztást, szem előtt tartva mindenekelőtt a szubszidiaritás, vagyis az ügyközeli döntéshozatal elvét.

Kaczynski, bár megvalósíthatatlannak minősítette a konszenzus elvének szélesebb körű alkalmazását az Európai Tanács döntéshozatalában, a "nagyobb egyhangúsággal meghozott döntésekhez" való visszatérést javasolta, példaként hozva fel a "joanninai kompromisszum" jelenleg korlátozottan alkalmazott módszerét. Ez lehetővé teszi az uniós döntéshozatalban kisebbségben maradt tagállamok számára, hogy bizonyos ideig elhalasszák a többség által megszavazott döntés végrehajtását.

A PiS elnöke hangsúlyozta: Lengyelországban "nem merült fel az EU-ból távozás gondolata". "Franciaországban azonban már igen, és beszélnek róla Hollandiában is" - folytatta, rámutatva az Ausztriában és Csehországban is észlelhető "nagyon erős" unióellenes hangulatokra. "Mindez a válság nagyon radikális elmélyüléséhez vezethet" - figyelmeztetett.

Úgy értékelte, hogy az EU ma is "a nemzetállamok Európája", és elutasította a föderalizáció irányába mutató törekvéseket. Hibásnak minősítette azokat az elképzeléseket is, melyek a "kis unióhoz", azaz a hat alapítótagból álló közösséghez való visszatérésről szólnak.

David Cameron pénteken kilátásba helyezett lemondására utalva Jaroslaw Kaczynski elmondta: a Brexit folyamatában két fél vett részt, a brit kormányfő becsületesen felajánlotta lemondását, de szerinte "az uniós hatóságoknak is fel kell tenniük maguknak bizonyos kérdéseket".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.