Lelkiismereti és vallási szabadság

A pápa a vallásszabadság tiszteletben tartására kérte a muzulmán vezetőket

Az egyén lelkiismereti és vallási szabadságának a fontosságára hívta fel a figyelmet XVI. Benedek pápa csütörtökön a Vatikánban zajló első katolikus-muzulmán fórum résztvevői előtt.

2008.11.06 15:10MTI

Az apostoli palota Kelemen-termében a világ minden részéből összesereglett muzulmán és katolikus méltóságokat fogadva, az egyházfő kifejezte reményét, hogy az alapvető emberi jogokat mindenhol mindenki tiszteletben fogja tartani.

A politikai és vallási vezetők feladata, hogy megteremtsék a jogok szabad gyakorlását, teljes mértékben tiszteletben tartva a lelkiismereti és vallásszabadságot - fogalmazott a pápa.

Seyyed Hossein Nasr amerikai egyetemi tanár, a muzulmán küldöttség nevében kifejtette: a két felekezet hívei egyaránt tiszteletben tartják a vallásszabadságot.

A muzulmánok azonban nem fogadják el a hívek agresszív toborzását (prozelitizmus), amely a szabadság nevében romba dönti a hitüket, "mint ahogy a keresztények sem fogadnák el ezt, ha a mi helyünkben lennének" - hangsúlyozta.

XVI. Benedek hangsúlyozta: a fórum "világos jelzés arra, hogy kölcsönösen tiszteljük egymást".

A tanácskozás megrendezése tulajdonképpen reagálás a Vatikán részéről 138 muzulmán tudós XVI. Benedekhez és más keresztény vezetőkhöz intézett levelére, amelyben a levélírók felszólítják a keresztényeket, hogy az egy Istenbe vetett közös hitre építve próbáljanak javítani a muzulmánokhoz fűződő kapcsolataikon.

Nem titkolt célja az összejövetelnek, hogy végképp elsimítsa azt a viszályt a két vallás képviselői között, amelyet XVI. Benedek két évvel ezelőtti regensburgi beszéde váltott ki.

A katolikus egyházfő egy XIV. századi bizánci császárt idézett 2006. szeptember 12-én, a regensburgi egyetemen mondott beszédében. Az idézett részletben a bizánci uralkodó azt mondja perzsa beszélgetőpartnerének, hogy Mohamed próféta "csak rosszat és embertelent" hozott az emberiségnek, amikor meghagyta követőinek, hogy karddal terjesszék az iszlám hitet.

XVI. Benedek regensburgi beszéde halálos áldozatokat is követelő tömegtüntetéseket váltott ki a muzulmán világban. Az egyházfő többször is sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy "félreértették beszédét", majd a Vatikán közzétette az interneten a beszéd némiképp átfogalmazott, "pontosított" változatát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.