Egyptair

Az emberi maradványok méretéből ítélve biztos, hogy robbanás volt az egyiptomi gépen

A szakemberek megállapították: ilyen mértékű pusztítást csak egy detonáció okozhatott. A gépet és a fekete dobozt továbbra sem találják.

2016.05.24 12:33ma.hu

Már biztos, hogy robbanás történt a múlt héten a Földközi-tengerbe zuhant EgyptAir gép fedélzetén – közölték egyiptomi törvényszéki szakértők. A szakemberek az emberi maradványok méretéből vonták le a következtetést: ilyen mértékű pusztítást csak egy detonáció okozhatott - írja a hirado.hu.

Az egyiptomi gép egy robbanás következtében zuhant bele az óceánba - derült ki egyiptomi törvényszéki szakértők vizsgálatából. A maradványok között azonban nem találtak semmilyen robbanószerkezet maradványt - tudta meg a Reuters hírügynökség, aki korábban is többször megkérdőjelezte egy lehetséges detonáció lehetőségét.

A robbantás apró darabokra szakította az embereket, a maradványok között nem is található egész emberi testrész, egy kéz vagy egy fej - közölte a Kairóba küldött 80 darab emberi maradványt személyesen is megvizsgáló szakértő az AP hírügynökséggel.

Egy másik szakértő viszont azt mondta, hogy pont azért nem lehet csupán egy bomba felrobbanásra leszűkíteni a gép lezuhanásának okait - pont azért, mert nagyon apró maradványok álltak csak a rendelkezésükre. Természetesen mindkét szakértő név nélkül nyilatkozott, mert a hivatalos egyiptomi közlemény előtt tilos belső információkat kiadniuk.

A kutatásnak még koránt sincs vége, hiszen még javában keresik a gép fekete dobozát, amely egyértelmű magyarázatot adhat az eltűnésre és a tengerbe zuhanásra is. A hatóságoknak azonban sietniük kell: a víz mélyére lesüllyedt adóvevő doboz már csak 30 napig képes rádiójeleket sugározni.

Csütörtök hajnalban tűnt el a gép

Az EgyptAir MS804-es Párizs-Kairó járata csütörtök hajnalban, a görög légteret elhagyva tűnt el a radarok képernyőjéről. Másnap az egyiptomi partoktól 180 kilométere északra találtak darabokat és egyéb tárgyakat, maradványokat a repülőgépből, illetve a fedélzetről.

Semmilyen lehetőséget nem zárnak ki az egyiptomiak

Az egyiptomi hatóságok már az eltűnés napján valószínűsítették, hogy a gép lezuhant, de hogy miért, azt továbbra is csak találgatni lehet. Seríf Fathi egyiptomi légi közlekedési miniszter úgy fogalmazott, hogy semmilyen lehetőséget nem zárnak ki, terrortámadásét sem, és utóbbinak nagyobb a valószínűsége, mint hogy műszaki hiba okozta a katasztrófát.

A Reuters hírügynökség viszont névtelenül nyilatkozó amerikai illetékesekre hivatkozva közölte pénteken, hogy műholdfelvételek előzetes elemzése nem erősíti meg azt a gyanút, hogy robbanás történt volna a gép fedélzetén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.