Légi tragédia

Eltűnt egy Párizsból Kairóba tartó utasszállítógép

Az utasszállító 69 emberrel a fedélzetén szerdán 23.09 órakor szállt fel, és 2.45 órakor veszett nyoma.

2016.05.19 06:54MTI

Eltűnt a radarernyőről csütörtök hajnalban az EgyptAir egyiptomi légitársaság Párizsból Kairóba tartó MS804-es járata - közölte a légitársaság az egyik közösségi oldalon.

A repülőgép 69 emberrel, 59 utassal és 10 fős személyzettel a fedélzetén szerdán 23.09 órakor szállt fel Párizsból, és kairói idő szerint 2.45 órakor veszett nyoma.

A légitársaság először azt a tájékoztatást adta, hogy a repülő mintegy 80 mérföldre, nagyjából 10 percre az egyiptomi légtértől tűnt el, majd ezt pontosítva azt írta: a repülőgép 10 mérföldet tett meg Egyiptom légterében mielőtt eltűnt. A repülő 37 000 láb, körülbelül 11 300 méter magasan repült, amikor nyoma veszett.

A flightradar24.com járatkövető honlap adatai szerint az eltűnt repülő egy 2003-ban gyártott Airbus A320-as, utolsó ismert helyzete pedig a Földközi-tenger fölött volt. A honlap adatai megerősítik, hogy a gép 37 000 láb magasan repült. Utolsó ismert sebessége 534 csomó, ami körülbelül 990 kilométer óránként.

A légitársaság azt írta, hogy a mentő és kutató egységek már elindultak, hogy kiderítsék, mi történt az eltűnt repülővel.

Egyre valószínűtlenebb, hogy leszálltak valahol

Háy György repülésbiztonsági szakértő a Ma reggelben azt mondta: egyetlen repülőtérről sem jelentették, hogy a gép földet ért volna, arra pedig minimális az esély, hogy repülőtéren kívül szállt le, mert olyan térségben tűnt el, ahol nagyon sűrű a radarlefedettség. A szakértővel készült beszélgetést a képre kattintva nézheti meg.

A világ egyik legbiztonságosabb gépe

MTI/EPA/Haled el-Fiki

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió reggeli műsorában elmondta: az eltűnt Airbus a világ egyik legbiztonságosabb géptípusának számít. Az eddigi adatok szerint megfelelő időjárási viszonyok között repült, a pilóták pedig nem adtak le vészjelzést, vagyis hirtelen esemény állhat a háttérben. A szakértő szerint ilyenkor a legtöbbször műszaki hiba vagy robbanás okozza a szerencsétlenséget.

Zömében egyiptomi és francia utasok voltak a fedélzeten

Zömében egyiptomi és francia utasok voltak a Földközi-tenger felett csütörtökön eltűnt egyiptomi repülőgép fedélzetén - közölte az egyiptomi légi közlekedési minisztérium.

Az MS804-es járatának fedélzetén 56 utas és tízfős személyzet tartózkodott. Az utasok közül 30-an egyiptomiak és 15-en franciák voltak, illetve volt köztük két iraki és egy-egy brit, belga, kuvaiti, szaúdi, szudáni, csádi, portugál, algériai és kanadai állampolgár.

A gép 36 éves kapitánya, Muhammed Szaíd Ali Sakír hatezernél több órát repült, és ebből több mint kétezret ugyanilyen, A320 típusú gépen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.