Rakétákat telepítenek Lengyelországba?

Varsó reméli, hogy Obama folytatja a rakétpajzs megvalósítását

Lengyelország azt reméli, hogy az újonnan megválasztott amerikai elnök, Barack Obama kormánya folytatja majd az amerikai rakétavédelmi pajzs tervének megvalósítását, aminek keretében elfogó rakétákat telepítenének lengyel földre - jelentette ki szerdán Radek Sikorski lengyel külügyminiszter.

2008.11.05 14:46MTI

A washingtoni kongresszus egyes demokrata párti tagjai megkérdőjelezik a tervezett rakétapajzsot, és lefaragnák annak költségeit, azt az aggodalmat keltve, hogy januári hivatalba lépése után Obama esetleg eláll a terv végrehajtásától.

Sikorsi azt mondta, hogy Obama két hónappal ezelőtt közölte vele: vannak aggodalmai a rakétarendszer hatékonyságát és azt illetően, nem fog-e Oroszország ellen irányulni, amely a biztonságát érő fenyegetésnek tekinti azt.

"Ha (Obama) biztosítva látja, hogy az nem irányul Oroszország ellen, akkor hajlani fog rá, hogy a szokásos módon járjon el, vagyis hogy tiszteletben tartsa az elődjei által kötött megállapodásokat" - mondta a lengyel külügyminiszter egy rádióinterjúban.

A tíz elfogó rakétából és egy Csehországba telepítendő radarállomásból álló rakétavédelmi rendszer segítene felderíteni és lelőni bármilyen, Európára vagy az Egyesült Államokra irányuló ballisztikus rakétát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.